Rusya Federasyonu’nun Kültür Soykırımını protesto etmek için kendisini yakarak hayatını feda eden Udmurt bilim insanı Albert Razin, Ankara’da anıldı.
Udmurt Bilim adamı Albert Razin, Abdullah Tukay anıtı önünde anıldı.
Araştırmacı yazar Roza Kurban, Razin’in anılması için seçilen yerin anıt olmasının nedenini Abdullah Tukay’ın ve Razin’in ana dillerine olan tutumlarının, bağlılıklarının, verdikleri önemin ortak olması olarak açıkladı.
Roza Kurban, Rusya’nın dayatmacı uygulamalarını yüzyıllardan beri süregelen Rus siyasetinin yani Rus olmayanları yok etme ve tek tipleştirme politikasının devamı olduğunu, bunun Çarlık Rusyası devrinde hristiyanlaştırma çabası ile Ruslaştırma iken Sovyetler döneminde de Rus dilinin hakim olduğu tek tip insan yaratma çabası olduğunu belirtti. Son hali ile Rusya Federasyonunun da yasa ve kanunlar çıkararak ana dillerin yok edilmeye çalışıldığını anımsattı.
Kurban, Rusya’nın siyasetinin başka milletleri yok etme siyaseti olduğuna vurgu yaparak buna dur demenin zamanının geldiğini ifade etti.
Roza Kurban, Stenka Razin’in 1677-1670’de Rus Çarlığına karşı meşhur köylü isyanını hatırlatarak 10 Eylül 2019 tarihinde Razin’in parlementoya karşı yaptığı protesto ile Razin soy isminin tarihte ikinci kez geçtiğine değindi. Bu isyan ve başkaldırıların aradan zaman geçse de rejim ve siyasetin değişmediğini gösterdiğine dikkat çekti.
Kurban, “Razin’in ölümüyle sonuçlanan protestosu, göz göre göre ana dilinin yok sayılmasına seyirci kalan bu durum karşısında susanlara bir ders olacaktır, ana dilin yok edilmesi bir milletin yok edilmesi demektir bu bir soykırımdır.” ifadelerinde bulundu. Razin’in mücadelesinin, Rus olmadıkları için Rusya tarafından baskıcı uygulamalara maruz kalanların yaşatacağı bir mücadele olacağını da kaydetti.
Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar ise, “Albert Razin elbette 2002’den beri başlayan baskı ve kültür soykırımına doğru giden politikaları reddetmek, karşı çıkmak bunlarla ilgili olarak dünyada bir etki ve kamuoyu yaratabilmek amacıyla bu protestoyu gerçekleştirdi. Rusya federasyonun tüm bu baskıcı politikaları ve kültür soykırımı Rus olmayan medeniyetleri yok etme çalışmalarının dünyada yankı bulması gerekiyor.’’ diyerek bu protestonun emsal teşkil ederek tarihe geçtiğini kaydetti.
Anma programı Abdullah Tukay’ın sözlerini yazdığı Tuvgantil Marşı ile sona erdi.
Kaynak: QHA