Nalmes gösterileri 13 Haziran’da Ümraniye’de, 14 Haziran’da İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti.
Kılıç danslarının, şovların, büyülü müziklerin ve davul performanslarının yer aldığı program yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.
Gösteri yaptıkları her yerde izleyenlerinin yüreklerini Karadeniz’in öbür yakasına götüren Nalmes, Kafkas insanının savaşlarını, acılarını, mutluluklarını koreografi ve kostümleri ile gözler önüne seriyor.
Çerkes topluluk Nalmes, Zefaku, Udz, Adıgey Diaspora Dansı’nın da aralarında olduğu birçok farklı performans sergiledi.
Binlerce yıllık Kafkas halk danslarını sahne sanatlarına özgün bir şekilde taşıyan Nalmes, devlet sanatçısı unvanına sahip 55 dansçıdan oluşuyor. 100’ün üzerinde dans seçkisiyle topluluk, etnik dansların yanı sıra, Kuzey Kafkas folklorunu de barındırıyor.
Adıgey Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu, Nalmes adıyla 1936 yılında kuruldu. Dansın içindeki hayatı ve kültürün ruhunu tüm izleyicilere başarıyla aktaran Nalmes 1991’de akademi ünvanı aldı.
Modern ritmin estetiğini Adıge kültürüyle harmanlayan ve Kafkas halklarının sanatını bütün güzellikleriyle tanıtan topluluğun sanat yönetmenliğini Aslan Khadzhaev yapıyor. Topluluğun Türkiye temsilciliğini ise yine Kafkas kökenli olan Gazi Aydemir üstleniyor.
Nalmes, kuruluşundan bu yana; Amerika, Türkiye, Rusya, Japonya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler dâhil olmak üzere; dünyanın 5 kıtasında, 80’i aşkın ülkede gösteri gerçekleştirdi. Topluluk sahne aldığı 10.000’in üzerindeki gösteriyle, 30 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Ayrıca dünyanın en tanınmış profesyonel dans festivalleri ve yarışmalarında 30’dan fazla ödül kazandı.
Kaynak: Aydınlık