Güney Osetya Meclisi: Soykırım tanınsın

Güney Osetya Meclisi, 19 Temmuz 2019 günü aldığı kararla, Rusya Federasyonu Devlet Duması (alt meclis) ve Federal Meclisi’nin Oset Soykırımı’nı tanımasını istedi.

Alınan kararda, Haziran 1920’de Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Güney Osetya’nın kendi kaderini tayin hakkını kullanarak Sovyet Rusya ile birleşmeye karar verdiği, bunun üzerine işgalci Alman ve daha sonra İngiliz kuvvetlerinin desteği ile Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırdığı ve binlerce sivili katlettiği, Gürcistan’ın Oset halkını yok etmeye yönelik sistemli politikası sonucu Oset nüfusunun önemli bir kısmının (çeşitli tahminlere göre %8-%25’inin) hayatını kaybettiği ve soykırımdan sonra Güney Osetya’nın kolonileştirilmesi için bir programın uygulandığı belirtildi. Kararda, Haziran 2020’de Oset Soykırımı’nın 100. yıl dönümünün anılacağı, buna karşın bu trajedinin yeteri kadar bilinmediği, soykırımın tanınmasının sadece tarihsel adaletin gerçekleşmesini değil, aynı zamanda Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya’ya yönelik yeni saldırılarını da engelleyeceği vurgulandı.

1 Ağustos günü bir açıklama yapan Rusya Devlet Duması sözcüsü Vyacheslav Volodin, Güney Osetya Meclisi’nin 1920’de Gürcistan tarafından gerçekleştirilen Oset Soykırımı’nın tanınması talebi gelir gelmez konunun bir sonraki Devlet Duması oturumunda görüşüleceğini belirtti.

Kaynak: TASS/KAFFED