Jeoloji ve Mineral Kaynaklar Devlet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, “Rosgeologiya” şirketi 2015-2017 seneleri arasında Adıgey’de yapacakları altın madeni arama çalışmaları için araştırmalara başladı.
Uzmanlar, Beloreçenski madeninde 70 ton kadar işlenebilir altın bulacaklarını düşünüyor. Jeologlar ayrıca bu bölgede doğal kaynakların aranması konusunda tavsiyeler hazırlamayı planlıyor.
Araştırmalar için toplam 173,2 milyon rublelik sözleşme imzalandı. Araştırmacıların Kavpolit’e yaptığı açıklamaya göre, Adıgey’de küçük altın madenleri çoğunlukla Belaya Nehri havzasında bulunuyor.
Adıgey Devlet Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya göre ise, 1930’lu yılların başında Guzeripl kasabasında altın arama için bir şantiye kuruldu. Aynı zamanda Gorelaya vadisinde altın çıkarılmaya başlandı. 1935’de 13,7 kilo altın çıkarıldı. 1946’da bu bölgede tekrar altın çıkarılmaya başlandı fakat kârsız olduğu görüldüğü için bırakıldı. 1949’a kadar Adıgey’de yıllık 3,2 kilogram altın üretildi. Altınların büyük bir kısmı Kişi ve Berezova nehirleri arasındaki dağlık alanda bulundu. Belaya Nehri havzasında 1932-1951 seneleri arasında resmi rakamlara göre 56,3 kilogram değerli maden çıkarıldı. Jeologlar bu bölgede büyük bir altın kaynağı bulmayı umuyorlar. Kaynak bulunursa Adıgey’in madencilik sektörü yeni bir seviyeye çıkmış olacak.