Rusya Federasyonu Sivil Meclisi etnik Rusların Kafkasya’dan göç etme nedenleri ve geri döndürülme yollarını tartıştı.
18 Ekim’de Rusya Federasyonu Sivil Meclisinde “Kafkasya’da Ruslar: efsaneler ve gerçekler” konulu bir oturum yapıldı. Toplantıda, Kuzey Kafkasya yaşayan Rus nüfusun başka bölgelere göç etmesinin temel sebepleri olarak, ekonomik istikrarsızlık, güvenlik endişesi ve bölge yönetimlerinin politikaları gösterildi.
Toplantıya RF Sivil Meclisinin, başkanlığını Maksim Şevçenko’nun yaptığı Kafkasya’da sivil diyalog çalışma grubu öncülük etti.
Rusya Bilimler Akademisi Güney Bilim Merkezi Sosyo-Politik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Viktor Avksentyev, toplantıda sunduğu raporunda, Rusların ekonomik nedenler ve güvenlik endişesiyle Kafkasya’yı terk ettiklerini dile getirdi.
Avksentyev’e göre, Kafkasya’da Rus nüfusun korunması Kafkasya’nın modernleşmesine bağlı. Avksentyev, konuşmasında, Stavropol’ün Kafkasya cumhuriyetlerinden ayrılan Rusların yerleştirileceği bir merkez olarak hazırlanması önerisinde bulundu.
Avksentyev, Kafkasya cumhuriyetlerinde Rusların etnik birleşim ve kendilerini koruma mekanizmalarından mahrum olduğunu, ayrıca Kafkasyalıların yaşantılarının İslamileşmesiyle çevrelendiklerini ifade etti. Avksentyev ayrıca, resmi ve gayri resmi görevlerdeki kontenjanların etnik kimliğe dayalı olarak belirlendiğini, bu durumun da Rus nüfusun göçünde etkili olduğunu kaydetti.
Siyaset bilimci Andrey Epifantsev ise konuşmasında, Rusların Kafkasya’dan ayrılmasını ayrımcılık ve adaletsizlikle açıkladı ve “etnik yönetimler zayıf Rusları eziyor” iddiasında bulundu.
Adıgey Slav Birliği Başkan Yardımcısı Vladimir Karatayev de Rus nüfusun bölge yönetimlerince desteklenmediğini ifade etti.
Kafkasya’dan göç eden Rusların geri dönüşü konusu daha önceleri de Rus devlet adamları tarafından gündeme getirildi. 5 Temmuz’da Nalçik’te Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, sivil toplum ve insan hakları konsey üyeleri ve Müslüman din adamlarıyla görüştü. Medvedev bu görüşmede Kafkasyalı olmayan halkların Kafkasya’ya geri dönüş sürecinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Dağıstan’da ise Rus nüfusun göç sebepleri hükümet komisyonu tarafından araştırılmıştı. 2009 yılında yapılan bir toplantıda, son 20 yılda Dağıstan’ın Rus nüfusun üçte bir oranından fazla azaldığı kaydedilmişti. KU/ÖZ/YA