Geçen yılki RF Eğitim Bakanlığı gözlemlerinde son sıralarda kalan Kafkasya üniversiteleri bir yıl içinde kayda değer gelişme gösterdi.
Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığı sitesinde yayınlanan eğitim kurumları gözlem sonuçları üniversitelerin yaklaşık yüzde 20’sinin başarısız olduğunu ortaya koydu. Kafkasya’daki üniversiteler bir yıl içinde ortalama seviyeye yükseldi.
Gözleme 480’İ özel 1054 üniversite katıldı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi başarı değerlendirmesinde ortalama giriş puanları, üniversite geliri, kampus ve altyapı imkanları ve bilimsel çalışmalara ayrılan bütçe gibi kriterler baz alındı. Ayrıca bu yıl yeni bir kriter daha dikkate alındı: Mezun olup uzmanlık alanında iş bulamayan ve iş bulma kurumlarına kayıt yaptıran mezunların sayısı.
Ortaya çıkan en çarpıcı sonuç özel üniversitelerin devlet üniversitelerine göre oldukça geride olması. Özel üniversitelerin yüzde 35’i, yani üçte birinden fazlası ‘başarısız’ bulundu. Devlet üniversiteleri arasında bu oran yaklaşık yüzde 7,5.
Eğitim Bakanı Dmitri Livanov, 23 Kasım’da özel komisyonların her bir üniversitenin göstergelerini inceleyeceğini ve üniversitelere başarı seviyesine göre kadro ve kaynak ayrılacağını açıklamıştı.
Rusya Özel Üniversiteler Birliği Genel Müdürü Dinar Asadulin “Gözlem sonuçları bizim değerlendirmelerimizle hemen hemen örtüşüyor. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, bazı üniversiteler çok genç olduğu için bilimsel araştırmalara henüz yeterince eğilemedi ve başarısız sayıldı. Bazıları ise eğitim kötü olduğu için değil, sadece eğitim alanlarıyla ilgili sorunlarından dolayı başarısız konumuna düştü” dedi.
Geçen yılki gözlem sonuçları, son derece yetersiz görülen devlet üniversitelerinin çoğunluğunun Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerindeki üniversiteler olduğunu tespit etmişti. Örneğin, İnguşetya’nın tek üniversitesi, Çeçenya’daki üç üniversite ve Dağıstan’ın beş üniversiteden dördü başarısız kabul edildi. Sadece bir yıl içinde ciddi değişiklikler gözlendi. İnguşetya devlet üniversitesi kara listeyi terk etti, Çeçenya’nın iki üniversitesi ve Dağıstan’ın beş üniversitesi başarılı sayıldı.
Dağıstan Devlet Halk Ekonomisi Enstitüsü rektörü Yahya Buçayev, “Geçen yılki gözlemin ardından herkes göstergelerimizin başarılı bir seviyeye ulaşmasını istedi. Devlet ilk kez bilimsel araştırmaları finanse etti. Hala önemli sorunlar var, özellikle de bölgeye yabancı öğrenci çekilmesi alanında” dedi.
Çeçenya Pedagoji Enstitüsü rektör yardımcısı Said Yusupov “Bir yılda Çeçenya’daki tüm üniversiteler giriş puanlarını arttırdı, eğitim alanları iyileştirildi. Fakat bilimsel çalışmalar noktasında çok kötü durumdayız. Bilim adamlarını hazırlamak için lisansüstü programlara ağırlık vermemiz gerekiyor, ama bunun neredeyse hiç bütçe ayrılmıyor” dedi.
Adının gizli kalmasını isteyen bir rektör ise şunları söyledi: “Bölgede durum bir yıl içinde gerçekten değişti. Bu, kadro değişikliği kararlarına bağlı. Gözlem sonuçları sonunda nihayet, görevlerini sadece şahsi ilişkilerine borçlu olan yöneticilerden bazıları gönderildi”.
Kommersant, AjansKafkas