“Suriyeli Çerkesler iki ateş arasında”

Nalçik/Ajans Kafkas – Gazeta Yuga muhabiri Şubatın ikinci yarısında Kabardey-Balkar’a gelen Suriyeli dokuz Çerkesle görüştü.

Kabardey-Balkar yönetiminin inisiyatifiyle Nart oteline yerleştirilen Suriyeli Çerkesler “Her iki taraf arasında Çerkesler de var, ancak çoğunluk hem Esed rejimi hem de muhaliflerden gördükleri baskılardan dolayı tarafsız kalmaya çalışıyor. Geleceğimizden endişeliyiz, bu yüzden anavatanımıza döndük” açıklamasında bulunuyor. 

En kızgın çatışmaların yaşandığı Humus bölgesinden gelen bir vatandaşın sözlerine göre, Çerkes köylerinde gençler ellerine silah aldı ve yerleşim yerlerini koruyorlar: “Ne muhaliflerin ne diğerlerinin gelmesine izin vermiyoruz. Sadece geçiş yapmalarına müsaade ediyoruz. Ancak durum kötüleşebilir ve iki ateş arasında kalabiliriz. Biz Çerkesler, Suriye topraklarında yabancı olmadığımızı söylüyorduk. Artık bugün bazı Araplar henüz hiçbir yere gitmemiş olan Çerkeslerin evlerini paylaşıyorlar. Onlar yönetimin değişmesini bekliyorlar. Evlerimiz bugün elimizden alınmış olabilir”.

Suriye’den gelen Çerkesler ülke dışına çıkışın zor olduğunu da belirtiyor: Birçok devlet kurumu kapalı veya kısıtlı çalışıyor, bu yüzden gerekli belgeleri toplamak ve Rusça tercümesini yapmak çok zor. Ayrıca bu işin ciddi bir masrafı var. Bir aile için belgelerin hazırlanması 2-2,5 bin dolar mal olabiliyor. Bu ise herkesin karşılayabileceği bir rakam değil. Çerkeslerin arasında maddi durumu iyi olanlar var, ancak çoğunluğunun geliri ortalama ve ortalamanın altında.

Bugün Rusya Göç Hizmetleri çalışanları yetersiz tercümeye bağlı olarak belgelerimizde eksiklikler bulabilir. Onları düzeltmek için Suriye’ye dönmek gerekiyor. Bu ise her şeyden önce tehlikeli, üstelik 25-45 yaş arası vatandaşlarının Suriye’den çıkış için özel izin alması gerektiği söyleniyor.

Suriyeli Çerkeslerin ifadesine göre, Amerika’nın Irak’ı işgalinde Suriye’ye yaklaşık 1,5-2 milyon Irak vatandaşı geldi: “Onlar, ortaya çıkan özel duruma bağlı olarak basitleştirilmiş bir uygulama ile kabul edildi. Bizce, bizim durumumuzla ilgili olarak da böyle bir yaklaşım olmalı. Tarihi adalet kriterlerinden yola çıkılırsa, herhangi bir Afrika ülkesi vatandaşı ile aynı şartlara tabi olmamamız lazım. Biz Ürdün, Türkiye veya Avrupa’ya gidebilirdik, ancak dedelerimizin yaşadığı toprakları seçtik. İş, ev ya da büyük ayrıcalıklar istemiyoruz. Rusya devlet başkanından, sadece istisnai durumu göz önünde bulundurarak Suriyeli Çerkeslerin Rusya’ya gelişi ile ilgili uygulamaların kolaylaştırılmasına izin verecek hukuk mekanizmaları bulmasını istiyoruz”. GZTYG/ÖZ/YA