Çeçenya Anneleri’nin sessiz çığlığı

Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya Anneleri Caharkale’de miting yaptı. Mitinge yakınlarını kaybeden yaklaşık 200 kişi katıldı.

 

Çeçenya Anneleri 29 Kasım’da Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de miting yaptı. 

Çeçenya Anneleri sivil toplum örgütünün başkanı Madina Magomedova, eylemin Anneler Günü olan 25 Kasım’da yapılmasının planlandığını, ancak Caharkale belediyesinin 29 Kasım tarihine izin verdiğini açıkladı. Eylem esnasında Basın Evi yakınlarında ambulans ve polis ekiplerinin beklediği kaydedildi.

 

Magomadova’nın ifadesine göre, eylemin amacı, askeri hareketlerin bitmiş olmasına rağmen bugüne kadar çözülmemiş olan problemlere toplumun dikkatini çekmek. Magomedava “Kaybolan insanlarımız bulunmadığı gibi, cesetlerinin nerede olduğunu da bilmiyoruz. Biz burada gösteri yapmıyoruz, kimse bir şeyler söylemiyor, herhangi bir pankart ya da afiş yok. Tüm sözlerden daha etkili olan şey kadınların ellerindeki fotoğraflar. Bu fotoğraflardaki kişiler 1995’den beri kayıp. Onlar buradaki kadınların oğulları, eşleri ve erkek kardeşleridir.” dedi.

 

Madina Magomadova kendi kardeşlerinin başından geçenleri şöyle anlatıyor: “1995’in Ocak ayında Şams ve ağabeyi Movla Caharkale’den çıkmaya çalıştı. O günlerde çok ciddi çatışmalar vardı. Staropromıslov bölgesinin Berezki mevkiinde arabalarını bıraktılar ve yürüyerek şehir merkezine vardılar. Movla’yı askerler hemen orada öldürdü, Şams’ı ise sol ayağından yaraladılar ve beraberlerinde götürdüler. Daha sonra başına ne geldiği bilinmiyor. Onu aramaya çalıştım, ancak faydasız. Kardeşimi götüren askerleri bulduğumuzda, belgelerini inceledikten sonra kardeşimi bıraktıklarını söylediler. Onu bulamadık, kızları babasız büyüdü, annem iki oğlunu kaybetmeye dayanamayarak öldü”.

 

Eyleme, 2000 yılında Şatoy bölgesi Ulus-Kert köyündeki kontrol noktasında Rus askerlerince alıkonulanların yakınları da katıldı. 6 Mart 2000’de Ulus-Kert’te yaşananların birleştirdiği kadınlardan 47 yaşındaki Markha Yasuyeva Çir-Yurt’daki çimento fabrikasında çalışıyor ve tek başına iki oğul büyütüyor. 12 bin rublelik maaşının yarısını kiraya verdiğini ifade eden Markha “Çir-Yurt’ta yaşıyoruz, çünkü burada iş var. Bundan önce 10 yıl Duba-Yurt’taki doğum evinde yaşadık” diyor. Çimento fabrikasındaki şartlardan ötürü Markha’nın sağlık durumu kötü, ayrıca bir trafik kazası geçirdi. Doktorlar kadının hastaneye yatması gerektiğini söylüyor, ancak kadın zaten yetersiz olan gelirinin yok olmasını istemiyor.

Makha Yasuyeva’nın eşi Magomed ve kayınbiraderi Said-Salam 6 Mart 2000’de kayboldu. Markha kısa hikayesini şöyle anlatıyor: “Duba-Yurt’ta yaşıyorduk. İkinci savaşta köyümüzü bombaladılar. Ulus-Kert’teki akrabalarımıza yerleştik. Daha sonra bize eve dönebileceğimiz söylendi. O zaman Duba-Yurt’a gidenler arasında çok sayıda, erkek, kadın, çocuk ve yaşlı vardı. Kontrol noktasında bizi durdurdular, aralarında kocam ve kayınbiraderimin bulunduğu 11 erkeğe ayrılmaları söylendi”.

 

58 yaşındaki Tausa Ahmadova, aynı olayın kurbanlarından birinin kız kardeşi. Ahmadova, “Magomed 52 yaşındaydı, çok hastaydı ve zor yürüyordu. Erkekleri götürdüler ve bir daha kendilerini görmedik” diyor. Tausa uzun süre erkek kardeşi hakkında bir şey bilmedi, ta ki; geçtiğimiz yaz bir tanıdığı vasıtasıyla internette bulunan bir video kaydıyla karşılaşana kadar. Tausa “Kardeşimi hemen tanıdım. Cesetleri attıkları hendeğin başındaki askeri de hatırladım. Beyninde tümör olan kardeşimin uzun yaşamayacağını biliyordum, ancak o hastalığından ölmedi, onu öldürdüler” dedi.

 

Öldürülenlerden bazılarının ve Ulus-Kert köyü kontrol noktasındaki askerin yüzünün açıkça görüldüğü video savcılığa ve insan hakları yetkili kurumuna gönderildi. Çeçenya Anneleri 9 Haziran’da Soruşturma Komitesinde 2000’de kaybolan 11 Ulus-Kert’li ile ilgili soruşturmanın yeniden başlatılmasını istediler. KU/ÖZ/YA