Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de insan hakları savunucuları ve kaçırılan insanların yakınları eylem yaptı.
26 Haziran’da şiddet mağdurları için Basın Evi önündeki gazeteciler meydanında bir eylem yapıldı. ‘İşkence Karşıtı Komite’ Çeçenya temsilcisi Dmitri Laptev eylemin amacının, yönetimin ve toplumun dikkatini insan hakları ihlaline çekmek olduğunu kaydetti.
26 Haziran, Birleşmiş Milletler İşkence Görenlerle Dayanışma Günü olarak anılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 12 Aralık 1997 tarihinde, 26 Haziran gününü, “İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” ilan etti. Bugünün seçilmesinin nedeni, 26 Haziran 1987 tarihinde İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmiş olması.
Laptev’in ifadesine göre, Caharkale’de yalpan eylem için şehir yönetiminden resmi izin alınmadı. Laptev “Yasalara uygun olarak şehir yönetimini bilgilendirdik ve herhangi bir itirazla karşılaşmadık.” dedi.
Caharkale’deki eyleme Açkhoy-Martan bölgesi Katır-Yurt köyünden beş çocuk annesi Birlant Musayeva da katıldı. Musayeva’nın büyük oğlu Hüseyin Vangaşev 23 yaşında. Birlant “Oğlum sağlıklı şekilde büyüdü, güçlü bir gençti, hayatında bir kez hastalanmadı. Ailenin büyüğüydü ve geçimimizi dağlıyordu. 2009’da onu gözaltına aldılar ve işkence ettiler. Hüseyin eve sakat döndü. İki mesane operasyonu geçirdi, yürüyemiyor, tekerlekli sandalye ile hareket ediyor. Onu ne ile suçladılar bilmiyorum ama iki yıl hapis cezası verdiler. Onun tedaviye ihtiyacı var, ancak şartlı tahliye olduğu için Katır-Yurt sınırları dışına çıkamıyor” dedi.
Eyleme katılan Argun’lu Malika Yunusova’nın oğlu Ramzan Soltayev üç yıldır kayıp. Malika, “Ramzan, Caharkale’de gençlik işleri komitesinde çalışıyordu. 5 Eylül sabahı işe gitti ve kayboldu. Nerede olduğunu öğrenmeye çalıştık. O gün işe gitmediğini öğrendik. Üç yıl olacak ve halen nerede olduğunu bilmiyoruz. Kaybolduğunun ikinci günü polise dilekçe verdik, savcılığa başvurduk. Sonuç yok. O işini çok seviyordu ve önem veriyordu. Çalışmalarından ötürü devlet başkanımız onu ödüllendirmişti. Hiçbir zaman kimseyle anlaşmazlığı olmadı. Nerede kaybolduğu ve kimin kaçırmış olabileceği konusunda tahminde bile bulunamıyoruz” dedi. Malika “İki çocuğu üç yıldır babalarını görmüyorlar. Bu normal bir şey mi?” diye soruyor.
66 yaşındaki Ayna Makayeva’nın oğlu da üç yıl önce kayboldu. Ayna Makayeva “Caharkale’de konserve fabrikası köprüsünde oğlum Apti Zeynalov’u gözaltına aldılar. Karşı koymak istedi. Onu yaralayıp Açkhoy-Martan hastanesine sakladılar. Bunları bana Natalya Estemirova anlattı. Onunla Açkhoy-Martan’a gittik, savcılığa girdik. Oraya gittiğimizi öğrendikleri gibi, anında yaralı oğlumu gözlerimin önünde arabaya bindirdiler ve götürdüler. O zamandan beri hiçbir şey bilmiyoruz” dedi. Annesinin ifadesine göre, Apti Caharkale petrol enstitüsü mezunuydu. Ayna Makayeva “Saratov’da yaşıyorduk, orada çalışıyordu. Herkesle iyi ilişkilerimiz vardı. Ülkemize dönmeye karar verdik. Eve döner dönmez onu gözaltına aldılar. Buraya gelmeseydik, daha iyiydi! Şimdi herkes bana sus diyor, beni korkutuyorlar. Üç yıldır oğlumun başına ne geldiğini bilmiyorum, sağ mı ölü mü? Bir şeyler yapmalıyım, susamam. Bu yüzden bugün buraya geldim” açıklamasında bulundu.
Dmitri Laptev’in ifadesine göre, Caharkale’de yapılan eyleme, yakınları kaçırılan veya işkence görenlerden 20’den fazla kişi katıldı. Eylemde Çeçenya insan hakları örgütleri temsilcileri de yer aldı. KU/ÖZ/YA