Tiflis/Ajans Kafkas – Anlaşmazlıkların engellenmesi mekanizması çerçevesinde yapılan beşli görüşmelerde Gürcistan’ı temsil eden Şota Utiaşvili, son görüşmenin yapılamamasına Rusya’nın neden olduğunu iddia etti.
Abhazya’nın Gal bölgesinde anlaşmazlıların engellenmesi mekanizması çerçevesinde yapılan beşli görüşmelerde Gürcistan’ı temsil eden, Gürcistan enformasyon-analitik departmanı başkanı Şota Utiaşvili, Abhazya’nın, gerçekleşmeyen son görüşme ile ilgili mazeretlerinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Utiaşvili, bu duruma Rusya’nın neden olduğunu iddia ediyor.
24 Nisan’da Gal’de yapılması gereken görüşme gerçekleştirilemedi. Abhazya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınladı ve ‘Gürcistan’daki AB Gözlemci Misyon Başkanı General Ancey Tışkeviç’in, Misyon’un Abhazya’ya girmesi yönünde kabul edilemez talepleri, olduğunu ve itirazlarının görmezden gelindiğini’ kaydetti. Tışkeviç Abhazya’da istenmeyen kişi ilan edildi ve görüşmenin yapılacağı yere girmesine izin verilmedi.
24 Nisan’da Gal’de yapılamayan görüşmeyi yorumlayan Şota Utiaşvili “Abhazya tarafının açıklamasında ileri sürülen gerekçeler, düşünülmeden sarf edilmiş bahanelerdir. Çünkü söz konusu meselelerin birçoğunu önceki görüşmelerde ele aldık” dedi.
Utiaşvili, AB Gözlemci Misyonunun Abhazya tarafına herhangi bir baskı yapmadığını ve Misyon başkanının değiştirilmesi talebinin Rusya’dan geldiğini düşünüyor: “Bu Rusya’nın isteği, çünkü misyonun, bölgede bulunması Abhazya temsilcilerinin çıkarlarına hiçbir şekilde aykırı değil. Rusya ise uluslararası gözlemcileri kesinlikle istemiyor”.
Abhazya tarafı Ancey Tışkeviç ile aynı müzakere masasına oturmak istemiyor. Abhazya Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan açıklamada, “Cenevre görüşmeleri müzakere süreci ve anlaşmazlık bölgesinde olayların engellenmesi mekanizması katılımcısı olarak Tışkeviç, bizim soru ve itirazlarımızı görmezden geliyor, AB Gözlemci Misyonun Abhazya’ya girmesi Medvedev-Sarkozy anlaşmasına aykırı olduğu halde kabul edilemez bir talepte bulunuyor” ifadeleri yer aldı.
Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba, Abhazya’daki cinayet soruşturmalarıyla ilgili görüşmelerinde Tışkeviç’in kendilerine hakaret ettiğini söyledi. Çirikba, “Kulislerde ‘neden bunu göz ardı ettiniz?’ şeklindeki soruma şöyle cevap verdi: ‘Abhazya’ya girmemize izin verin de cesetlerinizle ilgilenelim’. ‘Ceset’ kelimesini özellikle kullandı. Bu çok saygısızca ve utanmazca” dedi.
Abhazya Dışişleri Bakanlığı, Tışkeviç’i istenmeyen kişi ilan etti ve onunla müzakere masasına oturmayacağı açıklandı. Bununla birlikte Abhazya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmazlığın barışçıl çözümünden yana olduklarının altını çiziyor.
Cenevre görüşmeleri BM özel temsilcisi Antti Turunen, Sohum’un, AB Gözlemci Misyon başkanıyla ilgili açıklamalarından üzüntü duyduğunu, ancak tarafların bu problemi aşacağını umduğunu ifade etti.
Gal’de Abhazya, Gürcistan, Rusya, AB ve BM temsilcilerinin katılımı ile bölgede olayların engellenme mekanizması çerçevesinde beşli görüşmeler yapılması kararı, 1 Temmuz 2009’de, "Kafkas Ötesi’nde Güvenlik ve İstikrar" adlı Cenevre görüşmelerinde alındı. Cenevre görüşmeleri Ekim 2008’den beri yapılıyor. KU/ÖZ/YA