UNOMIG’ın Kafkasya’da görevi sona erdi

New York – Abhazya ile Gürcistan arasındaki tampon bölgede görev yapan BM Gözlemci Gücü’nün (UNOMIG) görev süresinin 2 haftalığına uzatılmasını öngören karar tasarısı Rus vetosuna takıldı. Misyonun görev süresi bu sabah sona erdi.

BMGK Dönem Başkanı Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin’in başkanlığında düzenlenen toplantıda BMGK, gücün süresini uzatamadığı için bölgede 1993 yılından beri görev yapan UNOMIG’in görevi de sona erdi. Karara Rusya "hayır", aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülke ise "evet" oyu verdi. Çin, Vietnam, Uganda ve Libya ise çekimser oy kullandı. Karar tasarıları, 15 üyeli BMGK’nin veto hakkına sahip 5 daimi üyesinden (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin) biri tarafından dahi reddedilse BMGK’da kabul

göremiyor.  Avusturya, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Türkiye, İngiltere ve ABD tarafından BMGK’ya sunulan karar tasarısında UNOMIG’in ismine yer verilmeden sadece "BM Misyonu" olarak adı geçen BM gücünün görev süresinin iki hafta uzatılması istenmişti. Ancak karar tasarısının Gürcistan’ın toprak bütünlüğünden söz eden (BMGK’nın geçen yıl aldığı) 1808 sayılı karara atıfta bulunmasından rahatsız olan Rusya, tasarıyı veto etti.

        Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin oylamadan önce yaptığı açıklamada, karar tasarısının asıl amacının Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini teyit etmek, Abhazya’nın devlet olmasını reddetmek olduğunu ileri sürerek, Rusya’nın bunu kabul etmeyeceğini belirtti. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü geçen yıl Güney Osetya’ya karşı başlattığı saldırılarla kendisinin sona erdiğini belirten Çurkin, karar tasarısının kabul edilemez olduğunu belirtti. Çurkin içinde Gürcistan bulunan "UNOMIG" isminin de kabul edilemez olduğunu, gücün isminin ve görevlerin değişmesi gerektiğini savundu. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ise oylamanın ardından yaptığı açıklamada, benzer bir karar tasarısının bu yılın Şubat ayında Rusya’nın onayıyla kabul edildiğini, Rusya’nın bu karar tasarısına karşı çıkmasını anlayamadıklarını belirtti. 16 yıldan beri bölgeye istikrara getiren BM Gücü’nün ortadan kalkmasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirten Ripert, Rusya’nın kararı veto etmesini esefle karşıladıklarını belirtti. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcılarından Rosemary DiCarlo ve İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Philip Parham da Rusya’nın kararı veto ve BM gücününü bloke etmesini büyük esefle karşıladıklarını, bunun sıkıntısını en başta bölgedeki sivillerin çekeceğini belirtti. İki temsilci de BM’nin konuyla ilgilenmeye ve AB ile işbirliği yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Çekimser oy kullanan Çin ve Vietnam temsilcileri ise yaptıkları açıklamalarda, "yeni şartlara uygun şekilde görev alacak" BM gücünün bölgede devam etmesi için görüşmelerin sürmesi gerektiğini belirtti.