Sohum/Ajans Kafkas – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) temsilcileri, Abhazya’da incelemelerde bulunup yönetimin 2008 savaşı sonrası oluşan yeni durumla ilgili nabzını yokladı. Abhazya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne döndürülmesi için bir umut olup olmadığını irdeleyen heyete “Abhazya’nın bağımsız olduğu ve bu durumun değişmeyeceği” mesajı verildi. Rusya’nın Abhazya’yı yutacağı kaygıları da reddedildi.
Ağustos 2008’de Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırmasıyla başlayan savaşla ilgili rapor hazırlayan heyet, Abhazya’da durum değerlendirmesi yapmak ve Sohum’un Gürcistan’la ilişkilerin normalleşmesine yönelik duruşunu öğrenmek için 14-15 Nisan’da Abhazya’da bir dizi temasta bulundu.
Megrel bölgesine özel ilgi
AKPM raportörleri Mátyás Eörsi ve David Wilshire, Gözlem Dairesi Başkanı Agnejka Naçilo ve insan hakları danışmanı Sabrina Bueşer’den oluşan heyet, temaslarına 14 Nisan’da Megrel nüfusun yaşadığı Gal’den başladı. Burada devlet başkanın Gal özel temsilcisi Ruslan Kişmariya ve ardından Sohum’da Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ile görüşen heyet dün de Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba, Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya, Abhazya devlet başkanlığına bağlı insan hakları yetkilisi Georgi Otırba ile bir araya geldi.
Heyet Gal’de özellikle Gürcü-Abhaz sorununun çözüme kavuşturulması ve bölgedeki Megrellerin Abhaz toplumuna entegrasyonu konularıyla ilgilendi. Kişmariya, Gal’de durumun Rus sınır erlerinin gelişiyle istikrara kavuştuğunu belirterek yerel halkın menfaatlerinin kısıtlanmadığını belirtti.
AB’ye sert eleştiriler
Abhazya Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ile yaptıkları görüşmede ise Matias Eörsi, ‘Rusya ve Gürcistan Ağustos 2008 savaşının sonuçları’ adlı rapora eklenmek üzere Abhaz tarafının tutumunu öğrenmek amacıyla Abhazya’da bulunduklarını söyledi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Eörsi “Amacımız sade anlaşmazlık sonrası meselelerin çözümüne yardımcı olmak değil, aynı zamanda savaştan zarar gören normal vatandaşların problemlerinin çözümüne de yardımcı olmaktır” dedi. Aşuba ise, Abhazya’nın Gürcistan’dan gelen hiçbir inisiyatifi kabul etmeyeceğini belirterek “Abhazya öncelikli olarak bugün bağımsız bir devlet ve Avrupa Birliği ülkelerinin baskılarına rağmen bizi tanıyan devletlere öncelikle de Rusya’ya minnettarız” dedi.
Aşuba, Batı’da dolaşan “Rusya’nın Abhazya’yı yutacağı” yönündeki düşüncelerin de haksız olduğunu vurguladı: “Hiçbir şey bizi bağımsızlığımızdan vazgeçmeye mecbur edemez. Geriye doğru bir hareket olmayacak. Nasıl isek bizi öyle kabul edin.”
Avrupa devletlerinin Abhazya vatandaşlarına çıkardığı vize sorunlarını hatırlatan Aşuba “Abhazya vatandaşları bugün Avrupa üniversitelerinde okuyamıyor, Avrupa Birliği ülkelerine gitme hakkı yok. Abhazya ebediyen Gürcistan’dan bağımsız kaldığı için dışlanmış bir pozisyonda kalamaz” dedi.
Muhalefet milletvekili Daur Arşba ise, AKPM’nin hazırlayacağı raporun objektif olacağından şüpheli olduğunu kaydederek “Çünkü AKPM, Gürcistan’ın Ağustos 2008’da Güney Osetya ve Abhazya’ya karşı saldırısını Rusya ve Gürcistan arasında savaş olarak niteliyor. AKPM’nin bu tür yaklaşımı gerçek trajik olayları gizleme niyeti taşıyor” dedi.
Abhazya Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Batal Kobahiya da, Abhazya’da temel demokratik kurumların inşa edildiğine, yönetim değişikliğinin Gürcistan’dan farklı olarak yasal ve demokratik seçimlerle yapıldığına dikkat çekip ekledi: “Bizim tüm devlet kurumlarımız fonksiyonel. Sivil toplum gelişti, özgür medyamız, muhalefetimiz var, ama siyasi tutuklumuz yok.”
Milletvekili Guram Gumba da, Avrupa Birliği temsilcileri ve uluslararası kurumların Abhazya’ya sadece Gürcistan prizmasından baktığını vurguladı.
Saldırmazlık anlaşması için çağrı
Bagapş da dün heyeti kabulünde, Gürcistan’dan Rusya ve uluslararası toplumun garantisi altında saldırmazlık anlaşması imzalamasını istediklerini yineledi.
Abhazya’daki mevcut durum ve Sohum’un Gürcü-Abhaz sorununa bakışını aktaran Bagapş, Cenevre görüşmelerine katıldıklarını ancak bunun etkili bir süreç olmadığını belirtti. Bagapş, bir tarafta Batılı ülkelerini insan haklarını savunurken diğer yandan Gürcistan’ın saldırgan politikalarını, Abhazya’ya dayatılan ambargoyu ve tecridi desteklemekle suçladı.
AKPM heyeti ile görüşmesinin ardından Başbakan Sergey Şamba “AKPM heyetinin Abhazya’nın AB ülkeleri ile ilişkilerinden konuşmak için geldiğini düşünmüştük, maalesef onlar daha çok Abhazya’nın Gürcistan ile diyalogunu normale döndürme için ne gibi olasılıklar olduğunu tespit etmeye çalışıyorlar” dedi. Bölge turuna 13 Nisan’da Tiflis’le başlamış olan heyet, Abhazya’nın ardından Moskova’yı ziyaret edecek. ÖZ/FT