Oteldeki mülteci hayatlar

Vladikavkaz/Ajans Kafkas – 1992’deki Gürcü-Oset savaşının ardından Kuzey Osetya’ya sığınmış Oset mültecilerin biçare halleri 18 yıldır yaşadıkları bir otelden başka bir otele postalanırken bir kez daha gündeme geldi.

Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’da dün sabahtan itibaren Alan otelindeki toplam 140 kişiden ibaret 49 aile binanın artık yaşanacak hali kalmadığı gerekçesiyle tahliye edilmeye başladı. Kuzey Osetya Sendikası’na ait otelden çıkartılan mültecilere yeni mekan olarak da Komunalşik oteli önerildi. Kuzey Osetya Sendika Başkan Yardımcısı Aydarov Astan “18 yıldır mülteciler bu binada yaşıyordu. Şimdi Komunalşik oteline taşınmaları konusunda bir çözüm bulundu. Mültecilere asgari giderlerinin yanı sıra gaz ve elektrik için ayda 1100 ruble verilecek. Yıllardır onlara her türlü yardımı gösterdik, kendilerine yaşayacak yer bulmaları konusunda görüşmeler yıllarca devam etti. Ama bunu yapmadılar. Aksine buraya yeni yeni insanlar geldi. Bugün verilen karar bizce en doğrusu. Mültecilerin bir çoğu uzun zamandır burada yaşadıkları için otel binasının kendilerine kalacağını umuyordu. Birçoğu otelden çıkmak istemedikleri için tahliye işini icra memurları takip ediyor” dedi.

Astan otelin tahliyesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: Mülk sahipleri Alan otelinin tüm faaliyetlerini durdurdu. Otel kamu idaresi ile davalık oldu ve mültecilerden kaynaklanan kamu borcu 2 milyonu aşıyor. Mülk sahibi binayı satıp borcu temizleyecek.”

Kuzey Osetya İcra İdaresi Başkan Yardımcısı Aslan Tokayev de “Elimizde Alan otelinde kanunsuz şekilde yaşayanların çıkarılmasıyla ilgili mahkeme kararı var. Biz kararı uyguluyoruz. Mahkeme kararında ‘konut sağlanmadan’ ibaresi var. Konut temini icra idaresinin işi değil, ama biz yine de onları Komunalşik oteline yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu otel şehirde ve tüm koşullara sahip” dedi.

Otelde kalan mültecilerin bazıları ise bunu taşınma değil sürgün olarak niteledi.

Mültecilerden Meri Bitarov, 4 veya 5 metre kare için verilen 1100 rublenin sadece doğalgaz ve elektriğe yeteceğini belirterek aslında olup bitenin sokağa itilmek olduğunu savundu.

Mülteci kadın ise Alan otelinde doğalgaz ve elektrik giderleriyle biriken borçtan dolayı Göç Hizmeti’ni sorumlu tutarak “İnsanlar ödemedi çünkü göç hizmeti bunu yapmalıydı. Ve insanlara hiç kimse göç hizmetinin ödemeleri durdurduğunu bildirmedi. Daha sonra öğrenince biz kendimiz ödemeye başladık, faturalar vardı. Bunun dışında herhangi bir anlaşma yoktu, para komutana ödeniyordu. Onlar bir yıllığına sözleşme yapabilir, ödeme yapmayanı gönderebilirdi” dedi. Eski otel sakinlerinden bir başkası “Bizi gönderdikleri yurdun bir seneliğine verildiği söyleniyor, orada ne olacağı belli değil. Yönetim yardım sözü veriyor” diye endişelerini dile getirdi. Bir kadın da şöyle serzenişte bulundu: “Biz artık Osetya’mızda Oset değiliz. Bizim kendi milletimiz var; mülteci. Ayıp ve utanç devletimizindir. Bakınız, en fakir ve küçük devlet; Gürcistan. Onlar tüm mültecileri anında yerleştirdiler, televizyondan gördük. Biz ise 19 yıldır bu durumdayız. Bizi artık Osetler olarak adlandırmıyorlar; mülteci ve bitti. Bu yönetim mi?”

Kuzey Osetya’daki sığınmacılar ‘Mülteciler’ adlı sivil hareketi kurarak  seslerini duyurmaya çalıştı. 1991’de başlayan Gürcü-Oset savaşında çoğunluğu Oset olan on binlerce kişi Güney Osetya ve Gürcistan bölgelerindeki evlerini terk ederek Kuzey Osetya’ya sığınmıştı. Gürcistan’ın iç bölgeleri ve Güney Osetya’dan Kuzey Osetya’ya 12 bin 490 mülteci gelmişti. OSİNFRM/ÖZ/FT