Tshinval/Ajans Kafkas – Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kendilerine uluslararası toplumda tanınma talep etme şansı doğan halklardan biri olan Osetler, Rus tezleri ile bağımsızlık taraftarı olma arasında kaldı.
Rusya’yı kızdırmak istemeyen Osetler, Kosova’nın bağımsızlığını alkışlamayıp ‘Biz daha çok bağımsızlığı hak ediyoruz’ savına büründü. Bu pozisyonu en çarpıcı şekilde tanınmış Oset bilim adamı Prof. Yevgeniya Cioyeva’nın sözleri ortaya koydu. Güney Osetya Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi’nde kürsü başkanlığı yapan Cioyeva, Kosova’nın bazı ülkeler tarafından tanınmasıyla çok tehlikeli bir sayfa açıldığını savunurken Birinci Dünya Savaşı’nın kıvılcımının Balkanlar’da çakıldığını hatırlatıp yeni bir dünya savaşının çıkabileceğini öne sürdü.
Cioyeva, "Birinci Dünya Savaşı bilindiği üzere Balkanlar’da başladı. Bu olayların tekrarlamasından Allah korusun, zira bu ciddi bir emsal" ifadelerini kullandı. Cioyeva, "Biz, Güney Osetya bilim insanları şu anda Sırbistan’da gelişen olayları dikkatlice takip ediyoruz. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılması sadece Balkan yarımadası için değil tüm dünya için ciddi sonuçlara gebe, çünkü dünyada benzeri çok sayıda anlaşmazlık var ve oralarda da devletten ayrılma konusunda bu metotlara başvurulabilir" dedi.
‘Biz daha çok hak ediyoruz’
SSCB’nin 1991’de dağılmasının ardından Gürcistan’dan bağımsız kalan Güney Osetya’nın durumuyla ilgili de şu yorumu yaptı: "Bizim bağımsızlığımızın tanınması konusunda daha çok dayanağımız var. Güney Osetya Cumhuriyeti yaklaşık yirmi yıldır bağımsız olarak yaşıyor. Biz ayrılıkçı değiliz. Gürcistan’ın kendisi SSCB’den ayrıldı, biz o zaman SSCB yapısında kaldık. Demek ki, biz Gürcü SSB’nin parçası olmayı 1991’de bıraktık. Güney Osetya bağımsız gelişme yolunda. Kosova’nın Sırp bölgesinde hiçbir hakkı yok, ama biz Osetler kendi toprağımızda yaşıyoruz, bağımsızlık yolundaki tüm adımlarımız uluslararası hukuk ölçülerine uygun atıldı ve bundan dolayı Güney Osetya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınması gerekir." KU/ÖZ/FT