Shinval/Ajans Kafkas – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin Polonya’nın başkenti Varşova’daki yıllık toplantısında Gürcistan’ın muhalefetine rağmen Güney Osetya da temsil edildi.Gürcü temsilciler BM’nin tanımadığı ülkelerin AGİT toplantılarından dışlanmasını isterken Oset temsilciler Güney Osetya’nın sesini duyurmak için çaba harcadı. 25 Eylül’de başlayıp 9 Ekim’de sona eren konferansa Osetya’dan ‘Osetya Suçluyor’ ve ‘Yeniden Doğuş’ adlı sivil örgütlerin temsilcileri katıldı. Güney Osetya devlet başkanlığına bağlı insan hakları yetkilisi David Sanakoyev de ‘Osetya Suçluyor üyesi olarak konferansta yer aldı. Sanakoyev, AGİT’e üye 55 ülkeden hükümet temsilcileri, insan hakları savunucuları ve uluslararası uzmanların katıldığı konferansla ilgili deneyimlerini Varşova dönüşünde Osetya medyası ile paylaştı: “Güney Osetya temsilcileri ilk kez konferansa geçen sene, Ağustos savaşının hemen ardından katılmışlardı. O zaman Güney Osetya sivil toplum örgüt üyelerinin ciddi bir testten geçmesi gerekti. Rusya ve Güney Osetya karşıtı enformasyon savaşının ardından Avrupa’ya gitmek, AGİT üyeleri önünde konuşmak, savaşı Gürcistan’ın başlattığını göstermek zordu. Savaştan yeni çıkmış, Gürcü elçilik temsilcileri ile görüşen insanların ruh hali de zordu. Bu sene iki örgütü temsil ettik; Osetya Suçluyor ve Yeniden Doğuş. Bunun sayesinde bir oturumda iki rapor sunabildik. Konferansın 17 oturumunda 6 tebliğ sunduk. Konuşma konuları, terörizm, milli kurumlar ve sivil toplumlar, medya ve enformasyon savaşı, mülteci problemleri, esirler, kaybolanlar ve Güney Osetya’daki demokratik kurumların gelişimi. Ek bir toplantı yapmayı da başardık ve Güney Osetya’daki sivil toplum örgütlerinin gelişimine bakış-zorluklar, başarılar, perspektifler konusu üzerinde duruldu. Her seferinde dikkatle hazırlandık, oturum konusuna göre düzenlemeler yaptık. Bizim için en önemli şey, tüm konuşmaların dinlenmiş olması, bu salonun tepkisinden belliydi. Örneğin Oleg Kuduhov’un (Güney Osetya, Yeniden Doğuş) konuşmasının ardından salonda sessizlik oldu. Olesa Kacayeva’nın Alan Koçiyev (Osetya Suçluyor) ile tebliği de ilginçti.
Gürcü heyeti cevap hakkını kullanarak kendi konuşmalarını yaptı. Onlar ‘Bizim çok haklı olmadığımızı’ söylemeye çalıştı. Onların getirdiği argümanlardan biri, Osetler tarafından etnik temizlik konusu idi. Bu sebepten ötürü onlar AGİT’ten bundan sonra tanınmamış devletlerin temsilcilerinin davet edilmemesini istediler.
Biz uluslararası topluma aktüel bir konu olan ‘çifte standart’ konusunu taşımak istedik. Yeterince örnek sunduk ve uluslararası örgütlerden problemler yığınından sadece siyasetle bağlantılı olanları ayırmamalarını tavsiye ettik. Çünkü insan hakları ve sosyal meseleler de var. Biz, gazetecilerin, medyanın toplumun şu veya bu olayı nasıl algılayacağı konusunda sorumlu olduğunu söyledik. Ve Ağustos savaşında batı medyasının çalışmalarının kötü bir örnek olduğunu. Her yerde sivil toplumun sivil toplum olduğunu. Bizim birçok AGİT üyesi tarafından tanınmıyor olmamıza rağmen, bizim gibi ülkelerle çalışmaları gerektiğini. Aksi takdirde onların farklı toplumda insan haklarının korunması ve demokrasinin sağlamlaştırılmasını reddettiklerini söyledik. Mültecilerle ilgili olarak, sadece Güney Osetya’dan Gürcü mültecilerin bulunmadığını, 1989’da Gürcistan’daki evlerini terk etmiş Osetlerin de olduğunu söyledik. Ve onların Gürcülerden çok olduğunu. Etnik prensibe göre mülteci kategorisi ayrımı yapılamayacağını. Meselelerin topluca çözülmesi gerektiğini, diğerlerini unutarak sadece bazı mültecilerin çözümü ile ilgilenilemeyeceğini.
Heyetimiz konuşmalarında Güney Osetya’nın ülkesinde uluslararası örgütleri görmeye hazır olduğunu, ancak onların hepsinin 2008 savaşı sonrası değişiklikleri göz önünde bulundurmaları, Güney Osetya’nın ayrı bir devlet olarak tanındığı gerçeğini göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi.
Avrupa Konseyi temsilcileri ile görüşmek mümkün olmadı. Onların kendileri için hoş olmayan konularda bizimle görüşmeyi istemediklerini anlıyorum. Bundan dolayı görüşmemiz sadece şu cümlelerle kısıtlı kaldı: Nasılsınız? Her şey normal mi? Ardından da onlar heyetimizin yanından hemen uzaklaştı.
Varşova’da iken yerel basınla görüştük. İki Polonya gazetesi Dennik ve Tribune’e röportaj verdik. Gazetecilerin bu toplantıya bizimle görüşmek için özellikle gelmiş olmalarını gururla ifade ediyorum. Onlar konferansın kendisine ilgi duymadılar. Güney Osetya temsilcileri olarak gelecek sene de Varşova’ya gitmeyi planlıyoruz. Kesinlikle gitmek gerekiyor. Ama biz bir dahaki AGİT konferansında bizim Güney Osetya’daki resmi örgütlerimizin temsil edilmesine çalışacağız.” ÖZ/FT