Vladikavkaz/Ajans Kafkas – Kuzey Osetya Devlet Başkanı Mamsurov, 1990’ların başındaki Oset-İnguş çatışmasında Prigorodni bölgesindeki evlerini terk etmek zorunda kalmış İnguşların geri dönmelerine engel kalmadığını savundu.
Mamsurov 2 Ekim’de mülteci ve göçmenlerin problemleriyle ilgili toplantıda, İnguşların özgürce Prigorodni bölgesinde dönebileceklerini, Kuzey Osetya yönetiminin bu konuda engel çıkarmadığını söyledi. Kuzey Osetya’nın tüm milletlerden insanların özgürce yaşayabileceği bir bölge olduğunu belirten Mamsurov, İnguş mültecilerin evlerine dönebilmeleri ve yaşamak için gereken şartların teminine yönelik çalıştıklarını kaydetti.
Toplantıda İnguş mültecilerin problemlerinin çözümüne önem verildiğine dair Gürcistan, Orta Asya ve Baltık ülkelerinden 58 mülteci ailesine Vladikavkaz’da tadilatı yapılmış dairelerin anahtarlarının teslim edilmesi örneği gösterildi.
Kuzey Osetya Milli İşler Bakan Yardımcısı Soslan Hadikov, Prigorodni bölgesinde yaşayan İnguş ve Osetler arasında bugün bir sorun bulunmadığını kaydetti. Kuzey Osetya Milli İşler Bakanlığı’na göre, Kuzey Osetya okullarında 3000 İnguş öğrenci okuyor ve 250 öğretmen çalışıyor. Prigorodni bölgesinin Mayski, Kurtat, Daçnoye belediyelerinin başkanlığını da İnguşlar yapıyor. Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı organlarında 70’den fazla İnguş polis görev yapıyor.
İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov, 28 Eylül’de Prigorodnili İnguşların evlerine dönebilmeleri için gerçek imkanların doğduğunu söylemişti. Kendisi de Prigorodnili olan Yevkurov sorunu çözme konusunda verdiği sözü tutmadığı eleştirilerine şu yanıtı vermişti: “Birçokları beni Prigorodni problemini çözmemekle suçluyor. Hatta bazıları olayı benim Prigorodni bölgesini sattığıma getiriyor. Bununla ilgili şunu söylemek istiyorum: Prigorodni bölgesini satmam söz konusu olamaz. Eğer tüm İnguşları oradan ben çıkarmış olsaydım böyle bir şeyi söylemek mümkün olabilirdi, ama ben tam aksini yapıyorum, tüm İnguşları evlerine döndürmeye çalışıyorum. Evet yumruğumu masaya vurup, Prigorodni bizim diyebilirim, ama o zaman bir 17 yıl daha geçse hiçbir şey değişmez. Bugün insanların evlerine dönebilmeleri için gerçek imkanlar var ve buna çalışıyoruz. Bunun dışında bizim, şu anda orada yaşayanları desteklememiz de gerekiyor.”
Oset-İnguş sorununun temelleri 1944’de Çeçenlerle birlikte Orta Asya’ya sürülen İnguşların topraklarının Osetlere verilmesiyle atılmıştı. Sovyetler zamanında dondurulmuş bu sorun 1992’de çatışmaya dönmüş ve onbinlerce İnguş evlerini terk edip İnguşetya’ya yerleşmişti. ÖZ/FT