Kat Teuchej İstanbul’da

İstanbul/Ajans Kafkas – İstanbul ilgi çekici bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Adıgeyli ressam Kat Teuçej resim ve grafik çalışmalarından oluşan 50 eseriyle birlikte ilk kez Türkiye’de.

Adıge ressamın eserleri İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin Üsküdar-Bağlarbaşı’ndaki salonunda 7-15 Mart arasında görülebilecek. Serginin dün akşamki açılış kokteylinde sorularımızı yanıtlayan Kat Teuçej şöyle konuştu: “En kalabalık Çerkes nüfusunu barındıran ülkeye gelmekten dolayı mutluyum. Dünyanın birçok ülkesinde bulundum ve eserlerim sergilendi. Türkiye’ye gelişim belki biraz geç oldu ama sanatımın en olgun çağında buradayım. Bu sergide yalnız Çerkes kültürünü yansıtan eserlerim sergileniyor, ancak ben sadece bu temalar üzerinde çalışmıyorum, sadece Çerkeslerin değil, Türkiye’deki bütün sanatseverlerin sanatımdan haberdar olmasını istiyorum.”

Teuçej, Türkiyeli Çerkes ressam Ahmet Özel ve İstanbul Kafkas Derneği Başkanı Yaşar Nogay’ın serginin gerçekleşmesinde büyük katkıları olduğunu belirtti.

Sanatçı ve sergisi hakkında görüşlerini aldığımız Türkiyeli Çeçen ressam Faruk Kutlu, ‘böylesine önemli bir sergiye daha fazla ilgi gösterilmeli’ dedi:  “Öncelikle şunu söyleyeyim; ilgi yeterli değil. Belki bir kalabalık var ama burada bir izdiham olması gerekirdi. Kafkasyalıların kendi kültürünü yansıtan, böyle eserler veren sanatçıların sayıyı çok değil.”

Kutlu sanatçının İstanbul’da sergilenen eserleri hakkında şöyle konuştu: “Bana zaman zaman ‘etnik resim’e nasıl baktığım soruluyor. 140-150 önce buraya gelen insanlar bir yaşam mücadelesi içine girdiler, hayata tutunmaya çalıştılar. Kültür söze dayalıydı ve insanlar uzunca bir süre kültürlerini söze dayalı olarak aktarmaya çalıştılar. Daha sonra resmin de bir ifade aracı olduğu öğrenildi. Sanatçı kültürden beslenir ama her sanatçı kendi anlatım biçimini kendi tarzını oluşturur. Burada da gerek grafikler gerekse renkli çalışmalar tamamen ustalık ürünleri, stil sahibi bir sanatçının ürünleri. İmaj çağında yaşadığımızı unutmayalım. Dünya kültürüne Kafkasya imajıyla bir değer katabilmek çok önemli. O yüzden böyle sanatçılara ihtiyacımız var.”