Çerkesk/Ajans Kafkas – Sovyet diktatörü Joseph Stalin döneminde İkinci Dünya Savaşı’nda Kafkasya’ya kadar uzanan Alman ordusuyla işbirliği yaptıkları iddiasıyla ülkelerinden topluca sürülen Karaçay halkı sürgünün 67. yıldönümünü andı.
Dün Karaçay-Çerkes’in Karaçayevsk kentindeki sürgün anıtında düzenlenen törene Karaçay asıllı Devlet Başkanı Boris Ebzeyev, yasama ve yürütme organı temsilcileri, yerel yöneticiler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Ebzeyev “2 Kasım anma ve yas gün. Ama aynı zamanda bugün babalarımız ve annelerimizin milli ruh ve cesaretlerini kutlama günü. 14 yıllık jenosit, ülkesi ve vatanını gönülde seven bu insanların ruh gücünü yıkamadı. Bu sürgünü yaşayan yakınlarımız, hiç biz zaman, bir dakika bile olsun bu yaşanan adaletsizliğin son bulacağına ve kendilerine yapıştırılan ‘hain’ yaftasının üzerlerinden alınacağına inançlarını kaybetmedi” dedi.
Rusya Siyasi Baskı Kurbanları Birliği Başkanı Arkadi Goryayev de törende SSCB halklarından Büyük Vatan savaşına katkıları olduğu halde sürülmüş halklar hakkında monografiler yayınlanmasına katkılarından ötürü Ebzeyev’e teşekkür etti. Goryayev’in kitabında Karaçay, Kalmık, Çeçen, İnguş ve Balkarların katkılarını anlatan monografiler yer alıyor.
Sürgün sırasında Karaçay halkının yaklaşık üçte biri yok oldu. Tarihçi Prof. Dr. Murat Karaketov’a göre, 1943 sürgünü olmasaydı Rusya’daki Karaçayların sayısı 400-450 bin, yani şu anki sayılarından (230-240) iki katı fazla olacaktı. KU/ÖZ/FT