İki farklı barış planı

Moskova/Ajans Kafkas – Güney Osetya ve Abhazya liderleri Eduard Kokoyti ve Sergey Bagapş, AB’nin arabuluculuğunda Rusya ile Gürcistan arasında ortaya çıkan barış planına imza attı ama ortaya iki farklı plan çıktı.

Gürcistan’ın 7 Ağustos’ta başlattığı savaşın altıncı gününde durulmasının ardından bugün iki Kafkas liderinin Kremlin’de imzaladığı metin kamuoyuna duyurulunca Tiflis’in itirazıyla taslaktan çıkmış altıncı maddenin korunduğu görüldü. Yani Kafkasya liderleri AB dönem başkanı sıfatıyla arabuluculuk yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Salı günü uzlaştığı ilk taslağa imza atmış oldu. Sarkozy ve Medvedev’in imzaladığı altı maddelik planın altıncı maddesi Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin itirazı üzerine çıkartılmıştı. Şimdi ortaya çıkan barış planının Kremlin versiyonu şöyle:

1 – Askeri güce başvurulmayacak.

2 – Düşmanlıklara tamamen son verilecek.

3 – İnsani yardıma serbest geçiş tanınacak.

4 – Gürcü güçleri kalıcı üslerine çekilecek.

5 – Rusya Federasyonu silahlı güçleri savaş başlamadan önceki pozisyonlarına geri dönecek. Uluslararası mekanizma oluşturuluncaya dek Rus barış gücü askerleri ilave güvenlik tedbirleri alacak.

6 – Güney Osetya ve Abhazya’nın gelecek statüleri ve kalıcı güvenliğin sağlanmasının yolları uluslararası müzakereler başlayacak.

 

Saakaşvili ‘Gürcistan’ın iki bölgeyi tamamen kaybetmesine yol açacak bir süreci başlatacağı korkusuyla’ altıncı maddeye itiraz etmişti. Sarkozy de Medvedev’le mutabakat sağlayıp altıncı maddeyi çıkardıklarını duyurmuştu. Moskova altıncı maddenin çıkartılmasını ‘önemsiz’ diyerek geçiştirmişti. Barış planında Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne atıf yapılmaması için Saakaşvili’nin masada da kaybettiğine yorulmuştu. Baltık ülkeleri liderleri toprak bütünlüğüne atıf yapılmamasını sert bir dille eleştirdi. Rusya’nın iki bölgede barış gücü olarak varlığını sürdürmesi ve gerekli güvenlik önlemleri alması da Tiflis için büyük darbe olarak yorumlanıyor. FT