Faili meçhul ‘Çerkes’ çağrısı

Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar’da 2010’da Rusya Federasyonu genelinde yapılacak nüfus sayımında Kabardey, Çerkes ve Adıge olarak farklı milletlermiş gibi kategorize edilmiş Adıgelerin kendilerini Çerkes, konuştukları dilin de Adıgece olduğunu yazdırmaları çağrısı yapıldı.

Bu çağrı, Çerkesler için çok tartışmalı bir tarihin anısına dikilmiş Mariya heykeli yani ‘Rusya ile İlelebet Anıtı’na yapıştırılan bildiri ile yapıldı. Sahibi meçhul bildiri yankı uyandırdı. 18-19 Temmuz’da başkent Nalçik’teki anıta asılan bildiride şu çağrı yapıldı: “Rusça olarak yürütülecek 2010 sayımında siz tüm kardeşlerimizi, kaydı alan kişiye milliyetinizi ‘Çerkes’, ana dilinizi ‘Adıge’ olarak ifade etmeye çağırıyoruz.”

Kabardey-Balkar Adıge Sivil Örgütler Koordinasyon Konseyi’nden bir temsilci konuyla ilgili olarak Regnum haber ajansına “SSCB’de üç halkın resmen ‘Adıge, Kabardey ve Çerkesler’ olarak tanınması üç özerk bölge Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’in varlığına bağlıydı. Bu ayırırım kesinlikle tarihi gerçekleri değiştirmiyor. Her Çerkes milli örgütü böyle bir başlangıcı destekler” dedi. Kabardey-Balkar’daki Çerkes Kongresi adlı sivil örgütün lideri Ruslan Keşev ise Kabardeylerin kendilerini Çerkes olarak tanımlamalarının Rusya Federasyonu’ndaki üç cumhuriyette yaşayan tüm Çerkeslerin bir cumhuriyette birleşmeleri fikrine temel teşkil edeceğini söyledi. Keşev, çağrıyı yapanlarla ilgili de “Bunu büyük ihtimalle hiçbir resmi kuruma kayıtlı olmayan genç Kabardeyler yaptı” dedi.

Çağrının asılması için seçilen anıt, Şubat 2009’da kimliği belirsiz kişiler tarafından boyayla kirletilmesi nedeniyle Rus Çarı İvan Grozni ile evlendirilmiş Mariaya etrafındaki tartışmaları bir kez daha gündeme getirmişti. Anıt, 1957’de Kafkasya’nın Rusya’ya gönüllü olarak bağlandığına dair Rus propagandası çerçevesinde “Kabardey Balkar’ın Rusya’ya gönüllü olarak katılmasının 400. yıldönümü’nde dikilmişti. 2007’de 450. yıl dönümü kutlamalarının birçoğu da bu anıt etrafında yürütüldü. ÖZ/FT