‘Etnik problemler: efsane mi gerçek mi?’

Mahaçkale/Ajans Kafkas – ‘Kuzey Kafkasya’da etnik problemler: efsane mi gerçek mi?’ konulu seminere ‘sivil toplum’ vurgusu ve ‘toprak meselesi’ ağırlığını koydu.

3 Şubatta Mahaçkale’de düzenlenen programa Dağıstan, Çeçenya, Stavropol Kray, Adıgey ve Moskova’dan sivil toplum kuruluşları ile Dağıstan resmi makamlarından temsilciler katıldı. Katılımcılar ağırlıklı olarak Dağıstan’da milliyete dayalı anlaşmazlık olmadığı yönünde görüş bildirirken, Kafkasya ve Rusya genelindeki etnik problemler ‘sivil toplum’ ve ‘toprak meselesi’ ekseninde değerlendirdi.    

Rusya Körler Birliği Dağıstan Başkanı Nazir Gaciyev, ‘Jirinovski gibi siyasilerin etnik anlaşmazlıkları körüklediği şartlarda, sivil toplum kurumlarının seslerini duyurmak zorunda olduğunu’ ifade etti.

Dağıstan Cumhuriyeti Sivil Meclisi üyesi Camalutdin Şihabudinov da diğer birçok katılımcı gibi devletin etnik sorunların çözümünde sivil toplum ile işbirliği içinde olması gerektiğine vurgu yaptı. Halk demokrasisi geleneğinin canlandırılmasını öneren Şihabudinov, “toprağa bağlı problemlerin derinlemesine araştırılması için geniş çaplı çalışmaların başlatılması gerekir” dedi.  

Milli Politika ve Din İşleri Bakanlığı’ndan Seyfidin Velibekov ise etnik sorunları medyanın körüklediğini düşünüyor. Velibekov bu konuda örnek olarak Domodedovo havaalanındaki eylem hakkında yapılan röportajları gösterdi.

Otoçestvo adlı sivil örgütün Başkanı Nelli Racabova, esktremizm ve etnik hoşgörüsüzlüğünün sebebini ‘bürokratların, her milletten Rusya vatandaşlarının sosyal problemlerini çözmek istememeleri’ şeklinde açıkladı.

Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sivil Konseyi üyesi Absalitdin Murzayev ‘sivil toplumun düşüncelerine kulak verilmesi gerektiğini’ ifade etti. Murzayev "Birleşik Rusya Partisi ve Adil Rusya Partisinin Dağıstan Parlamentosu milletvekili adaylığı listelerinde sivil örgütlerden bir tane bile temsilci yok. Jirinovski açıklamaları ile her şeyi bozdu. Bizim Liberal Demokrat Partiden aday olmaktan başka yolumuz kalmadı" dedi.

Toprak meselesine değinen Murzayev Babayurtov kendi bölgesini örnek göstererek ‘göç nedeniyle nüfusu artan bölgelerde toprağın halka yetmediğini, ayrıca envantere geçirilmeyi beklediğinden kullanılamayan arazilerin olduğunu’ söyledi.

Moskova’da bulunan Perspektiv adlı örgütün Başkanı Sergey Kozlov ‘bürokratların sivil örgütlerden korkuyor olmasından ötürü problemlerin yığıldığını ve anlaşmazlıkların büyüdüğünü belirtti. Kozlov "Sosyal fonksiyonların bir bölümü sivil örgütlere verilirse, yönetim üzerinden birçok problemi atacaktır" dedi. Kozlov’a göre sorunun derinleşmesinde, bölge yönetimlerindeki yolsuzluk ve eylemsizlik de diğer önemli etkenler. KU/ÖZ/YA