İstanbul – Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş, Türkiye’de yaşayan Çeçen mültecilerin çocuklarının Milli Eğitim Bakanlığı okullarına kabulü ve karne alabilmelerinin yasal alt yapısının oluşturulmasını istediklerini söyledi.
Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren Çetinbaş, son günlerde Türkiye’de kaçak yollardan çalışan Ermenilerin çocuklarının eğitim sorununun tartışıldığını hatırlatarak, "Bu sorun çözülürse biz de yararlanacağız. Bizim çektiğimiz sıkıntıyı Ermenilerin çekmesini istemem" dedi. Türkiye’nin Çeçenleri mülteci statüsünde kabul etmediğine, Romanya, Ermenistan gibi ülkelerden çalışmak için gelenlerle aynı statüye tabi tuttuğuna işaret eden Çetinbaş, "Okullarımıza kabul edildiklerinde otomatik olarak oturma izni kazanacakları için çocuklarına yasal olarak okuma izni verilmiyor" diye konuştu. Çeçen mültecilerin çocuklarının okul müdürleri veya milli eğitim müdürlerinin göz yummasıyla ilköğretim okullarına gidebildiklerini dile getiren Çetinbaş, "Çocuklar eğitim görüyorlar ama bu yasal bir eğitim değil. Okul bittikten sonra burada yasal geçerliliği olmayan bir belge alıyoruz. O belgeyi Çeçenistan’a gönderiyoruz. Çeçenistan’da bu belgeyi karneye çevirttiriyoruz. İnanır mısınız bu yöntemle Türkiye’de lise bitiren öğrenciler oldu" şeklinde konuştu. Bu sıkıntının ilköğretim okullarında yaşandığına dikkati çeken Çetinbaş, lise öğreniminin kolay olduğunu çünkü, yabancı bir ülkeden gelip Türkiye’de lise okumanın mümkün olduğunu anlattı.
Çetinbaş, "Biz imtiyaz da istemiyoruz. Biz sadece ve sadece Çeçen öğrencilerin Milli Eğitim’in okullarına kabulünün ve karne alabilmelerinin yasal alt yapısının oluşturulmasını istiyoruz. Bunun dışında hiçbir talebimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.
Çetinbaş, "Bu insanlar mağdur ve vatansız durumdalar, ülkelerine dönme ihtimalleri de yok. Şu anda Türkiye’deki sayıları 3 bin kişiyi geçmez. Öğrenci sayısı da 200 küsur civarında. Öyle çok büyük bir rakam da değil. Bunların probleminin bir şekilde çözülmesi lazım."