‘Çerkes diasporasını karalama çabası var’

Adıgeysek Adıge Khase Başkanı İlyas Soobtskov, Rus medyasında Çerkes diasporası ile ilgili çıkan yazıları eleştirdi. Bazı çevrelerin diasporayı düşman gibi resmetme çabası güttüğünü söyleyen Soobtskov, Rus medyasının diasporada Rusya lehine olan tepkileri görmezden geldiğini savundu.

  

İlyas Aslanoviç, bazı Rusya internet sitelerinin Çerkes örgütlerine yönelik eleştiri eğilimleri sizce neye bağlı?

 

Gerçekten son birkaç yıldır Rusya medyasında, internet yayınlarında Çerkes örgütlerinin faaliyetleri ile ilgili tek bir pozitif tepki, yorum, makale görmek mümkün değil. Bu süreç Gürcistan’ın Güney Osetya’ya karşı saldırısının ardından açıkça ortaya çıkmaya başladı. Gerçekten şaşırtıcı ve izah edilemez bir şey. Buna karşın Rusya medyasında ve internet yayınlarında Türkiye, Ürdün, İsrail, Avrupa ülkeleri, ABD’deki Gürcistan konsoloslukları önünde ve diğer diplomatik temsilciliklerde yapılan ve Rusya Federasyonu’na desteğin ifade edildiği, Gürcistan işgalinin kınandığı, savaşın ilk günlerinde ülkemizin gerçek uluslar arası izolasyon şartlarının ifade edildiği toplu protesto gösterileri ve eylemler hakkında tek bir haber çıkmadı.  

Bizim (Rusya’nın) ‘müttefiklerimizin’ nasıl bir gecikmeli tavır takındığını çok iyi hatırlıyoruz. Beyaz Rusya’daki Rusya elçisinin açık mesajına kadar bu ülkenin hükümeti Rusya’nın hareketlerine destek konusunda tek bir kelime söylemedi. O günlerde ülkemize gerçek ve samimi desteği sadece çok sayıdaki Rusya yurttaş örgütleri ve Çerkes diaspora örgütleri ifade etti.  

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in, Ürdün’deki Rusya elçilik aracılığıyla Çerkes Derneği Başkanı İshak Mulla’ya, Çerkes toplumunun Kafkasya’daki olaylara bağlı olarak Rusya’nın eylemlerini desteklemesinden ötürü takdirlerini dile getirdiği mektubunun verildiği herkes tarafından biliniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Kuzey Kafkasya diasporası üyeleriyle görüşmesinde şunu belirtti: “Kafkasya’da yaşananlara yönelik temsil ettiğiniz çeşitli örgütlerin göstermiş olduğu anlayışı çok önemsiyoruz… Türkiye toplumunun bir parçası olarak sizlerin pozisyonunuzu Türkiye yönetimine kadar ulaştırdığınızı biliyoruz. Bunun tüm durumun gelişiminde çok önemli bir faktörü olduğunu düşünüyorum.”

 Ancak bu olayların hiç biri Rusya medyasında yankı bulmadı. Sonu gelmez şekilde tüm yayın organlarında tartışılan tek konu, tek bir Çerkes örgütünün bulunmadığı Tiflis’teki konferans ve Vancover ’deki Çerkes kültür merkezinin on iki aktivistinin ‘Rus Evi ‘ önündeki protesto eylemi.

Tüm bunlar açıkça gösteriyor ki, Rusya medyasında bilmediğimiz güçlerce Çerkes diasporasına yönelik düşman oluşturma konusunda umutsuz girişimlerde bulunuluyor. Tüm bunlar çok rahatsız ediyor.

 

Gazeta Yuga’da yayınlanan, Devlet üyesi, sivil birlikler ve dini örgütler komitesi başkan yardımcısı Sergey Markov’un ‘Jenosit olmadı’ makalesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Makale açısından ham, içerik açısından sorumsuz olarak değerlendiriyorum. Kafkasya tarihi hakkında en temel bilgilere sahip olmadan, Markov halkımıza kendi tarihiyle ilgili ders verme misyonunu üstlendi. Bence, Duma üyesinin değindiği problem hakkında en azından ülkemizin resmi pozisyonunu ifade etmesi gerekir. Bu pozisyon açık ve net olarak Kafkasya haklarına seslenişte Rusya Federasyonu ilk devlet başkanı tarafından dile getirildi. Onun ise bu değerlendirmelere düzeltme getirme yetkisinde olmadığını düşünüyorum. Ülkemizin resmi pozisyonundan tamamıyla memnunuz. ÖZ/FT

Nart Ajans’a konuşan Soobtskov’la röportajı Ajans Kafkas için Özlem Güngör Türkçe’ye çevirdi.

İlgili yazılar:

Washington’ın Çerkes haritası  

Markov: Jenosit olmadı