Maykop/Ajans Kafkas – Adıgey ve Krasnodar Kray’daki Çerkes sivil örgütleri, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Çerkes Günü’nün formatını eleştirdi.
Adıgey’deki iki Adıge Khase örgütü ile Krasnodar Kray’daki Adıge Khase ortak açıklama yaparak, Türkiye merkezli diasporanın Avrupa ve Kafkasya’daki sivil toplum örgütlerini dışladığını öne sürdü. Açıklamada “Günümüz Çerkes kültürünün başarılarının tanıtılması, Çerkes toplumunun aktüel siyasi problemlerinin en üst Avrupa alanında görüşülmesi anlamlı” denildikten sonra şu eleştiriler yöneltildi:
“Maalesef uluslararası Çerkes hareketleri ‘Avrupa Parlamentosu Çerkes Günleri’nden ekarte edildi. Çerkes halkının aktüel meselelerini görüşmek yerine Avrupa Çerkesler Federasyonu Çerkes Günü’nün formatını değiştirdi, başka devlet ve halkların çıkarlarının basit bir lobisi olarak sonuçlandı. Şöyle ki Çerkes Günü’nün dördüncüsünün konusu ‘Vatan ve Diaspora’ olarak belirlenmişti. Ama toplantıda sadece Abhazya ve Güney Osetya problemleri, Türkiye’nin AB’ye giriş perspektifleri görüşüldü. 5. Çerkes Günü’nün konusu ‘Entegrasyon ve Asimilasyon Arasında Çerkesler: Türkiye’de Demokratikleşme Süreci ve Avrupalı Çerkeslerin Geleceği’ oldu. Kafkasya Çerkes örgütü temsilcisine katılma izni verilmedi. Toplantının kendisi yine sadece Abhazya’nın problemleri, Türkiye’nin AB’ye giriş perspektifleri oldu. Hatta Adıgey Cumhuriyeti Devlet Başkanı A.K. Thakuşinov’un tarihi mesajı Avrupa Çerkeslerin dikkatine sunulamadı. Ki bu son derece üzücü. Belli ki, kendi etno-kültürel kimliğini korumak Türkiye’deki Çerkes toplumunun en aktüel problemi. Bu açıdan Türkiye’deki çok milyonlu Çerkes diasporasının kendi haklarını elde etme olasılığını objektif değerlendirme oldukça aktüel. Bu şartlarda Çerkes Günü organizatörlerinin, bu konu hakkında kendi bakışlarını sunmaları için Kafkasya Çerkes örgütlerine, bazı Avrupalı Çerkes aktiviste izin vermemesi izah edilemez. Aslında olay, Türkiye’deki milli azınlıkların hak ve özgürlüklerinin korunması konusunda var olan problemlerin gölgesinde Avrupa’da Türkiye’nin olumlu bir imajının oluşturulması için bir reklama dönüşüyor. Ayrıca Abhazya problemlerinin özel forma çerçevesinde Çerkes problemiyle bağımsız olarak görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üst düzey Avrupa yüksek mercisi bizim düşüncemize göre, objektif değerlendirme ve diğer uluslararası ülkelere sosyokültürel ve Çerkeslerin insani haklarının korunması sorumluluğunu verebilir. Halkımızın aktüel meselelerinin görüşülmesinde Avrupa, ABD, Türkiye, İsrail, Rusya, Ürdün, Suriye ve uluslararası Çerkes hareketlerinin, Adıgey Cumhuriyeti, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar yönetiminin görmezden gelinmesi prensiplere ve Avrupa Parlamentosu ruhuna aykırı. Bu harekete bağlı olarak derin üzüntülerimizi ifade diyoruz ve tüm Çerkes örgütlerini açıklamamıza destek olarak bağlanmaya çalışıyoruz.” ÖZ/FT