Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya, Abhazların ‘Vatan Savaşı’ olarak andığı 1992-1993 Abhaz-Gürcü savaşına dört oğlunu kurban veren bir anneye vefasını, onun acı hatıratını kitaplaştırarak gösterdi.
Gazeteci-yazar Yekaterina Bebia, devletin finansörlüğünde bütün Abhazların önünde saygıyla eğildiği Tamara Avidzba-Ezugubaya’nın hikayesini ‘Stoykost’ yani ‘Direnç’ adlı kitapla ebedileştirdi. 14 Ağustos’ta başkent Sohum’da Bakanlar Kurulu salonunda devlet ve savaş kahramanlarının katıldığı bir toplantıda kitabın tanıtımı yapıldı. Tamara, 39 yaşındayken verdiği ağır kayıplara rağmen yıkılmamış biri. Bugün ülkenin sivil ve siyasi yaşamında aktif rol oynamaya devam ediyor; Eşera köyünün başkanı, Sohum Belediye Meclisi üyesi, Eşera köyündeki müzenin kurucusu ve Ahdz-apşa II derece nişanı sahibi.
Tanıtım toplantısında Kabardey-Balkar’dan eski Kafkasya Halkları Konfederasyonu Başkanı ve ‘Abhazya Kahramanı’ Prof. Musa Şenibov, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın önsözünde "Bunun gibi insanlar ‘annelerin annesi’ diye anılıyor" ifadesini kullandığı kitapla ilgili "Tam da 14 Ağustos’ta, 1992-1993 Abhazya Vatan Savaşı’nın başladığı günde, dört oğlunu Abhazya’nın özgürlük ve bağımsızlığı için veren anneyle ilgili kitabın tanıtımının yapılması semboliktir" dedi. Yazarına da büyük övgüler dizen Şenibov, kitabın büyük bir akıl ve kadın sıcaklığıyla gönülden yazıldığını söyledi.
Abhazya Anneleri Barış ve Sosyal Adaletten Yana adlı hareketin lideri Guli Kiçba ise "Tamara’nın uzak görüşlülüğü ve manevi bilgeliği tüm annelere güç veriyor. Çünkü söylendiği gibi savaşta fırlatılan mermi annelerin gönlüne isabet ediyor. Tamara’nın kalbine mermi dört kere düştü, 39 yaşında dört oğlunu kaybetti" diye konuştu.
İhtiyarlar Heyeti Başkanı Konstantin Ozgan da, annelerin kahramanlığı ve direncini göstermek, gelecek nesilleri yetiştirmek için bu tür kitaplar yazılması gerektiğinin altını çizdi.
Bebia da kitabın hikayesi hakkında bilgiler verdi. Bir yılını Tamara ile birlikte geçiren yazar, annenin oğullarını anlatırken hiçbir zaman gözyaşlarını göstermediğini ifade etti. Böyle bir proje fikrinin savaşta ölenlerle ilgili pek çok kitabın sponsorluğunu üstlenmiş Başbakan Aleksandr Ankvab’dan geldiğini belirten Bebia "Savaşın başlangıcının 10’uncu yılında, 2002’de Ankvab fikrini dile getirdi. Ancak o zamanlar hemen çalışmaya başlayamadım. Ve bir kaç yıl sonra Bagapş, Ankvab ve Sohum Belediyesi’nin mali desteğiyle kitabı yayınlamak mümkün oldu" dedi. ÖZ/FT