‘Abhazya ve G. Osetya, Kuzey Kafkasya bumerangı’

Moskova/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Abhazya ve Güney Osetya’nın savaşla değil ama bir gün Rusya’nın ikna edilmesi ve bol özerklik vaadiyle Gürcistan’a döndürüleceği hayalinden vazgeçmezken Rusya’nın iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasını da bumerang olarak görüyor.

Şevardnadze, Abhazya ve Güney Osetya’ya tanınan bağımsızlığın neden Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine tanınmadığını soruyor. Kuzey Kafkasya’nın karışmasının zaman meslesi olduğunu düşünen Şevardnadze’nin İnterfax muhabiri Vahtang Lomtadze’ye verdiği röportajı Ajans Kafkas Türkçeye aktardı:

Eduard Amvrosiyeviç, geçen seneki olaylar hakkındaki değerlendirmeniz nedir?

Rusya’nın Gürcistan ayrılıkçı bölgelerini istilası, Kuzey Kafkasya’da ayrılıkçı merkezler bumerangı olarak kendisine dönecek ölümcül bir hataydı. Rusya’nın ayrılıkçı bölgeleri tanıma mantığı takip edilirse, şöyle bir soru ortaya çıkıyor; Abhazya ve Güney Osetya neden bağımsız devlet olma hakkına sahip de, Çeçenya, İnguşetya, Dağıstan aynı şekilde Kuzey Osetya bu hakka sahip değil. Eminim ki, Abhazya ve Güney Osetya örneği kesinlikle Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerini kendi bağımsız devletleri için mücadeleye itecek. Bu sadece zaman meselesi.

Tavrınız belli ancak artık ‘de facto’ olarak Abhazya ve Güney Osetya’ya sahip olmayan Gürcistan’ın kaderi nasıl olacak?

Bu da yine zaman meselesi. Rusya’nın dış dünya bakışının değişmesini, komşuların düşman olarak kabul edilmeyeceği, komşu ülkelerin kendi sömürgeleri olarak görülmeyeceği anı beklemek lazım. Rusya’da uluslararası toplumun iyi niyetli mantalitesi yerleşecek, geniş özerklik hakları ile Abhazya ve Güney Osetya’nın yer alacağı Gürcistan problemi çözülecek. Üstelik bu özerklik, tüm alanlarda bu bölgelerin şu anki devlet bağımsızlıklarından daha büyük olacak.

Siz Gürcistan’ın bu bölgeleri hiçbir zaman askeri harekat yardımıyla döndürmeyeceğini ve bunun sadece müzakereler ve Rusya’nın iknasıyla olacağını mı düşünüyorsunuz?

Tam da böyle düşünüyorum. Savaşla Abhazya ve Güney Osetya’yı geri alamazsın. Rusya ile müzakereler yürütmek lazım, ama şu anki Gürcistan yönetimi Moskova ile diplomatik ilişkileri bozarak köprüleri kendi yaktı. Gürcistan ile diplomatik ilişkilerin koptuğu şartlar, devletin başında Kremlin’in konuşmak istemediği Mikhail Saakaşvili bulunduğu müddetçe Gürcistan’daki işgal sonuçlarını dondurmayı isteyen Rusya yönetiminin bu durumdan rahatsız olmayacağını düşünüyorum.

Uluslararası toplum, ABD-Rusya tarafından kurulan bu yeni gerçeği tanımayacağını açıklıyor, bu Gürcistan’ı destekledikleri anlamına mı geliyor?

Çok şey anlamına geliyor ancak Rusya ile diyalog anahtarı aramak lazım. Gürcistan devlet başkanıyken uluslararası toplum ve ABD bizi de destekledi. BM Abhazya hakkında yeri karar aldı, ama onların hiç biri yerine getirilmedi, yine aynı sebepten ötürü; Rusya karşı idi.

Bu, Rusya’nın kendisini yaralanmaz hissettiği ve gerektiği takdirde Gürcistan’a karşı yeni bir savaş başlatabileceği anlamına mı geliyor?

Rusya artık geçen sene Gürcistan ile savaşa başlayarak çok şey kaybetti. Mesele sadece insani ve finansal kayıp değil. Rusya’nın siyasi imajı da ciddi şekilde zarar gördü. Rusya’nın Gürcistan ile yeni bir savaşa başlayacağını düşünmüyorum, ama her yolla Gürcistan’a problemler oluşturacak.

Bu neden ona gerekli?

Sovyetler Birliği hayaleti Kremlin’de birçoklarına rahat vermiyor. ÖZ/FT