İstanbul/Ajans Kafkas -Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi ile Düzce Abhaz Kültür Derneği’nin temsilcileri Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ile bir araya gelip Abhazya’nın tanınması ve ulaşım hatlarının yeniden açılması dahil bir dizi talebi iletti.
6 Eylül’de İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşen görüşmeye eski Dışişleri Bakanı, TBMM Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, TBMM Gürcistan Dostluk Grubu Başkanı Prof. Celal Erbay’ın yanı sıra
Görüşmede heyet adına Argun, Türkiye’nin Abhazya politikasından duyulan hayal kırıklığını dile getirerek “Türkiye’nin Abhazya’ya karşı takındığı katı ve taraflı tutum Abhaz diasporası için son derece kırıcı olmuş Abhazya’da ve bizlerde güvensizlik duygusu yaratmıştır” dedi. Türkiye’nin, Rusya’nın bile terk ettiği Bağımsız Devletler Topluluğu ambargosunun sıkı takipçisi olduğunu not eden Argun, “Abhazya’nın Rusya Federasyonu tarafından tanınmasını da içeren son dönemdeki gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin Abhazya’ya karşı devam ettirdiği bu ambargo artık Abhazya’dan çok bizleri etkiler duruma gelmiştir” ifadesini kullandı. Argun Türkiye’den beklentileri şöyle sıraladı:
-
Dünyada meydana gelen yeni dönüşümler çerçevesinde adımlar atılmalı ve bu çerçevede daha fazla zaman kaybetmeden Abhazya tanınmalıdır. Bağımsızlık için Kosova’dan çok daha fazla tarihi ve hukuki temeli bulunan Abhazya’nın Türkiye tarafından da tanınması Türkiye’yi bölgede büyüklüğüyle doğru orantılı bir güç haline getirecektir.
-
Sadece bölgenin değil dünyanın en saldırgan ülkesi olan Gürcistan’ın sürekli desteklenerek, silahlandırılarak cesaretlendirilmesinin sonuçları değerlendirilmeli ve tek taraflı yapılan yardımlara son verilmeli. Aksi takdirde aynı düzeyde yardım Abhazya Cumhuriyetine de yapılarak denge sağlanmalıdır.
-
Yukarıda değinilen ambargonun bizler açısından en rahatsız edici boyutu olan ulaşım sorunu gözden geçirilerek acil bir çözüme ulaştırılmalıdır. İstanbul, Trabzon ve Samsun gibi limanlardan başkent Sohum’a ulaşımın sağlanması bölgenin dünyaya açılmasını ve bizlerin de atavatanımıza insani koşullarda ulaşmamızı, Türkiye’nin bölgede etkinliğinin artmasını sağlayacaktır. Havayolu ulaşımının sağlanması ise daha çarpıcı bir adım olarak büyük bir önem arz etmektedir.
-
Açılacak karşılıklı temsilcilikler; diplomatik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirecek, aracısız görüşme kanalları açacaktır. Bu, aynı zamanda Abhazya’ya yerleşen, giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığı birçok sorun (askerlik, pasaport işlemleri vs.) açısından da elzemdir.
-
Ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi adına, aynı zamanda, Abhazya’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Abhazya’ da bir banka şubesi açılması Türkiye ile olan ekonomik bağları güçlendirecektir.
-
Sohum Üniversitesi’nin denkliğinin sağlanması Abhazya’ya eğitime giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mağduriyetini giderecektir.
-
Türkiye’de Abhaz nüfusunun yoğun olduğu bölgelerimizin birinde, uygun göreceğiniz bir üniversitede Abhaz Dili ve Edebiyatı bölümünün açılması ileride Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya ile irtibatlaşmasında önemli kazançlar sağlayacaktır.
-
TV yayınlarının izlenmesini sağlayacak adımlar atılması önemlidir. Eş zamanlı olarak Abhaz kanallarının Türkiye’den de izlenebilir kılınması karşılıklı etkileşimi güçlendirecektir. Bu çerçevede TV-Radyo yayınları için Türksat’ tan bir hat tahsisi çok önemlidir. FT