Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın 15 Temmuz’da Eko Moskvi’ye (Moskova’nın Sesi) verdiği röportaj Abhaz muhalefetinden sert karşılık buldu.
Bagapş’ın “Tanındığınızı söylüyorsunuz. Sizi Rusya Federasyonu, Nikaragua tanıdı. Bir yıl içinde sizi tanıyan başka ülkelerin çıkmamış olması sizi üzüyor mu” sorusu üzerine dile getirdiği “Eğer isteseydik, ben 10-15 ülkenin bizi tanımasını sağlayabilirdim. Papua Yeni Gine, Zimbabve ve bazı egzotik ülkelerin bizi tanımasını istemiyorum. Bu bize lazım değil. Bizim ciddi devletlerle müzakerelerimiz var” sözler muhalefeti en fazla kızdıran açıklama oldu. 1992-1993 savaşı gazilerinin kurduğu Aruaa, Abhazya Milli Birlik Forumu Partisi, Ekonomik Gelişim Partisi, Abhazya Halk Partisi ve Ahyatsa sivil örgütü ortak açıklama yaparak Bagapş’ı ‘bilinçli olarak Abhazya’nın bağımsızlığının diğer devletler tarafından tanınmasını engellemekle’ suçladı. Bagapş’ı Abhazya’yı tanımalarına ihtiyaç duymadığı 8-13 devletin isimlerini halka açıklamaya davet eden muhalefet, “Belli uluslararası politikası olan büyük devletlerin liderleri bile bu tarzda ifadeler kullanmazken, henüz tanınma yolunda olan Abhazya yönetiminin bu türde açıklamalarda bulunması kabul edilemez. Kesinlikle inanıyoruz ki, bu tür ifadeler müttefikimiz olan, Abhazya’nın daha çok ülke tarafından tanınması için büyük gayret gösteren Rusya’nın da tepkisine sebep oluyor” diye çıkıştı. Muhalefet, Bagapş’ın Abhazya’nın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının gündeme gelmesi halinde ne olacağına ilişkin soruya verdiği “Bence referandum olmalı” yanıtı da anayasayı göz ardı etmek olarak değerlendirdi. Bagapş’ın Abhazya’nın bağımsızlık statüsünün korunmasını şüphe altında bıraktığını savunan muhalefet şu eleştiriyi yöneltti:
“Devlet başkanına, Abhazya’da referandum kanununun olduğunu ve dördüncü maddesinde şunun ifade edildiğini hatırlatmak isteriz: ‘Abhazya Cumhuriyeti’nin egemenliğinin kaldırılması konusu, bölgesel bütünlüğü, Abhazya Cumhuriyeti Anayasası ile sağlamlaştırılmış insan hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması konusu referanduma sunulamaz.’ Devlet başkanının, binlerce vatansever ve gönüllünün başını verdiği Abhazya’nın bağımsızlığı meselesine bu kadar yüzeysel bakıyor olmasından ötürü endişeliyiz.”
Bagapş’ın devlet başkanlığı seçimlerinin 12 Aralık’ta yapılacağına dair açıklamasını da eleştiren muhalefet, seçim tarihinin belirlenmediğini, bu görevin anayasaya göre parlamentoya ait olduğunu belirtip ekledi: “Seçim tarihinin belirlenmesi devlet başkanını yetkisinde değildir. Abhazya Anayasası’nın 6. maddesine uygun olarak devlet başkanlığı seçimleri parlamento tarafından devlet başkanlığı süresinin bitiminden 2-4 ay önce belirlenir. Abhazya devlet başkanı, korumak zorunda olduğu Abhazya Cumhuriyeti kanunlarına karşı ihmalkarlığını bir kez daha gösterdi.”
Muhalefet demiryolu ve havayolları işletmesinin Rusya’ya devrinin yanı sıra Moskova ile sınır güvenliği anlaşmasında parlamentonun devre dışı bırakıldığını öne sürüp Bagapş’ı 25 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Duma Başkanı Boris Grızlov’a açık mektup yazarak şikayet etmişti. KU/ÖZ/FT