AB ile Sohum dobra dobra atıştı

Sohum/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne sonsuz desteğini sunup ağustos savaşın sonrası Abhazya vatandaşlarına vize ambargosu uygulayan AB, Sohum’da insani projeleri sürdürme talebini dile getirince Abhaz yönetiminden çifte standartlı politikalarına yönelik eleştiriler aldı. Abhaz tarafı AB ülkelerinin takip ettiği politikalarla Abhazya’yı Rusya’ya ittiğini dile getirdi.

Dün başkent Sohum’da Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ve Avrupa Birliği Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semnebi bir görüşme yaptı. Semnebi, görüşmenin başında AB’nin Abhazya’da çalışmalarına genişleterek devam etme düşüncesinde olduğunu aktardı. Semnebi “Bir yıl önce burada AB temsilcilerinin arttırılması kararı, siyasi meselelerden, toplumla ilişkiler vs. konularından sorumlu olacak, Abhazya’da yeterince vakit geçirecek olan ekibime birinin atanması kararı alınmıştı. Ama bilinen sebepten ötürü bu karar yerine getirilemedi, ancak halen yürürlükte” dedi. AB’nin çalışmalar yapması için Abhazya’da BM’nin varlığının da tercih edildiğini belirten Semnebi “Ben, BM’nin olmaması halinde bizim kesinlikle ilişkilerimiz olmayacağını söylemiyorum, ama bizim önceliğimiz varlığımızı bir şekilde BM ile sağlamalaştırmaktır” görüşünü dile getirdi.
Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ise, AB’nin Abhazya’ya yönelik tavrını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek şu yanıtı verdi: “AB’nin sürekli Gürcistan’ın bölgesel bütünlüğünü desteklediğini, hiçbir zaman Abhazya’yı tanımayacağını açıklaması, vatandaşlarımıza insani meseleler ve eğitim projeleri konusundaki seyahatler için vize vermemesi sadece Avrupa Birliği hakkında negatif düşünceler oluşturmuştur.”
Şamba, böyle bir politikanın rasyonel olmadığını kaydedip ekledi: “Siz kendiniz diplomatik ilişkiler oluşturamayacağınızı, ancak Abhazya ile diğer ilişkileri geliştirmek istediğinizi söylüyorsunuz. Peki siz bizi Avrupa’dan koparırken, Rusya pasaportu ile dahi vatandaşlarımıza vize vermezken, bu nasıl gerçekleştirilebilir.”
Şamba, Semnebi’ye Avrupa AB’ye Abhazya’ya yönelik tavrını değiştirmesini salık verip “Aksi takdirde AB’ye her türlü ilgi yok olur” uyarısında bulundu.
Şamba “Siz gerçekten Gürcü SSCB’sinin yeniden oluşturulabileceğine inanıyor musunuz?” diye sorarken Semnebi soruyla karşılık verdi: “Peki siz her şeye rağmen kendinizi Avrupalı olarak saymaya devam ediyor musunuz?”
Şamba bu soruya “Avrupa olarak saydığınız Gürcistan ve Azerbaycan’dan farklı olarak biz coğrafi ve kültürel açıdan Avrupa’ya aitiz, ama siz bize izin vermiyorsunuz” cevabını verip ekledi: “Avrupa Birliği Abhazya’da son derece nahoş bir rejimin olduğunu, burada Avrupa için bazı tehlikeler oluşturan kötülük ekseni olduğunu düşünüyor. Böyle bir şey burada yok. Avrupa için Abhazya’dan herhangi bir tehlike yok. Biz kimseyi tehdit edemeyiz. Her zaman sadece biz tehdit ediliyoruz. Bizi birinci, ikinci, üçüncü imparatorluk yok etti, şimdiyse Avrupa’nın yardımıyla mini imparatorluk bizi yeniden yok etmeye çalışıyor. İşte olan bu. Tüm bunlardan sonra toplum size nasıl iyi düşüncelerle yaklaşabilir?”
Vize verilmesiyle ilgili problemler konusunda Semnebi, Avrupa Birliği’nde bu meseleye ortak bir yaklaşımın olmadığını, konunun yeterince zor olduğunu ve bir çok uluslararası  meseleyle ilişkisi bulunduğunu, bundan dolayı dikkatli bir yaklaşım gerektiğini söyledi. Şamba da “Rusya pasaportu ile Avrupa ülkelerine gidemiyoruz. Zamanında biz hepimiz Rusya pasaportu aldığımız için seyahatlerimiz kısıtlandı. Şimdiyse Rusya pasaportunu gördüklerinde Rusya ikameti de istiyorlar. Tamam biz şimdi Rusya ile konuşuruz ve hepimize Rusya ikameti alırız. Çıkan sonuç, AB’nin tüm politikasının bizi Ruzya’ya itmeye yönelik olduğudur” dedi.
BM ile ilgili olarak Şamba, şu anda örgütün Abhazya’da kalmasıyla ilgili yeni bir şekil üzerinde görüşüldüğünü söyledi. Şamba “Eğer istiyorlarsa, bunu kabul etmeye hazırız, ancak her şeye rağmen değil. Tek şartımız gerçekten yola çıkmak. Gürcistan’ın toprak bütünlüğü hakkında ne isteniyorsa söylenebilir, ancak böyle bir şey yok. İllüzyona sadık kalmak anlamsız ve faydasız” diye konuştu. Semnebi Şamba’nın ‘geleceğe bakmak lazım’ sözüne katıldığını belirtip şunun altını çizdi: “AB’nin yaklaşımı Abhazya’nın tanınmaması. Diğer taraftan burada yaşayan insanlarla iletişim halinde olmak gerektiğini düşünüyoruz. Burada BM’nin varlığının korunması gayretini destekliyoruz. BM kapı, köprü görevi gördü ve umuyoruz ki bu örgüt sizinle ilişkilerimiz konusunda aynı görevi yürütür.”
Görüşmenin ardından Semnebi gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, AB’in bundan sonra da Avrupa Komisyonu’nun program ve projelerini geliştirme niyetini sürdürdüğünü belirterek “Abhazya ile oldukça kapsamlı çalışmalar yürüten, toplum ve ülke yönetimi ile görüşen temsilcilerimiz var. Abhazya Avrupa Birliği için beyaz bir leke veya kara delik değil. Burada meydana gelenler, burada yaşayan insanlarla ilgilenmek AB için çok önemli. AB tarafından gerçekleştirilen projeler listesinin genişletileceğine inanıyorum.”
Gürcistan’ın AB askeri gözlemcilerine ABD’nin dahil edilmesi talebiyle ilgili olarak Semnebi, bu talebi dikkate aldıklarını ancak AB misyonunun görevini yerine getirdiği müddetçe başka ülkelerin katılımına gerek olmadığını belirtti.

Şamba da gazetecilere yaptığı açıklamada, Semnebi’nin Abhazya ziyaretinin Avrupa Birliği’nin Abhazya ile ilişkileri geliştirme isteğine delil olduğunu belirtti.
Şamba’nın ifadesine göre, geçen seneki Ağustos olaylarının ardından durum değişti ve gerçek tablo tamamen farklı: “Bundan dolayı, konumları yeniden düşünmek, yeniden kesinleştirmek, tüm yönlerde ilişkileri yeni sayfadan başlatmak gerekiyor. Semnebi ile bundan sonraki ilişkilerimizle ilgili konuları görüştük.”  

Fikir alışverişinin de karşılıklı ilişkilerin önemli bir bölümü olduğunu düşünen Şamba “Henüz tavrımızı netleştirme aşamasındayız: Hangi noktalarda temas olabilir, tarafların her biri neye gidebilir” dedi. Şamba, AB askeri gözlemcilerinin Abhazya bölgesine girmeleri konusunda ise şunları söyledi: “Baştan beri burada onların olmayacağını açıkladık, çünkü onların görev yeri sadece Gürcistan’ı kapsıyor. Eğer biz onların burada varlıklarını kabul edersek, bize Gürcistan’ın bir bölümü gibi bakılmasını kabul etmiş oluruz. Bundan yola çıkarak bu konuda işbirliği içinde olmayı düşünmediğimizi açıkladık.” Şamba, Abhazya tarafının AB ile Gürcistan üzerinden değil doğrudan karşılıklı ilişkilere hazır olduğu mesajını vererek “Avrupa Birliği Karadeniz üzerinden komşumuz ve elbette onunla ilişkilerimizi genişletmeliyiz” dedi. KU/ÖZ/FT