23 Şubat Dünya Çeçenya Günü: bugün sürgünün 67. yıldönümü

Caharkale/Ajans Kafkas – 23 Şubat 2011 Çeçen ve İnguş halklarının anavatanlarından topyekun Orta Asya’ya sürgün edilişlerinin 67. yıldönümü.

Yıldönümü dolayısıyla Çeçenya ve İnguşetya’da sürgün kurbanları anısına mevlitler okunuyor, kurbanlar kesiliyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Resmi olarak da yas mitingi ve anma gecesi düzenleniyor. 23 şubat Çeçen-İçkerya Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev tarafından “Dünya Çeçenya Günü” ilan edilmişti.

Çeçen ve İnguşlar 1944’ün 23 Şubat’ından 9 Mart’a kadar topluca Orta Asya’ya sürüldü. Hiçbir vatandaşlık hakkına sahip olmadan 13 yıl sürgünde kaldılar. Resmi bilgilere göre, 1944 Şubat-Mart döneminde Çeçen-İnguş ASSR bölgesinden 496 bin kişi sürgün edildi, ancak gerçek rakamın çok daha fazla olabileceği söyleniyor.

9 Ocak 1957’de SSCB Yüksek Konseyi üst kurulunca ‘Çeçen-İnguş ASSR’in yeniden inşası ve Groznensk bölgesinin lağvedilmesi’ kararı imzalandı. 2004’de Avrupa Parlamentosu 1944 sürgününü soykırım olarak kabul etti. Son yıllarda Stalin’in sürgün kurbanları için Rusya’nın farklı şehirlerinde ve Çeçen diasporası ve Çeçen mültecilerin yaşadığı ülkelerde de anma törenleri düzenleniyor. 

21 Şubat’ta İnguşetya Halk Meclisinde ‘SSCB’nin baskı gören halklarının 1941-1945 Büyük Vatan Savaşı Zaferine Katkıları’ adıyla yayınlanan kitabının tanıtımı yapıldı. Çeçenya’da ise Arşiv Müdürlüğü ve parlamento bünyesindeki Gençlik İşleri’nin desteğiyle sürgün belgelerinin yayınlanacağı yeni bir internet sitesi kuruldu. deport-chr.ru internet sitesi ‘Görgü tanıklarının hatıraları’, ‘Foto Galeri’, ‘Bilimsel Makeleler’ ve ‘Video Galeri’ gibi bölümlerden oluşuyor. KU/ÖZ/YA