Moskova, Abhazya’yı Türkiye’ye karşı çevirdi
Abhazya, Türkiye’ye karşı inşaatta, balık avında, ticarette, eğitimde ve STK faaliyetlerinde kısıtlamalar getirecek. Liste, 11 Ocak tarihine kadar onaylanacak. Bu adım, Vladislav Surkov’un Sohum ziyareti ardından atıldı.
Rusya devlet başkanı yardımcısı Vladislav Surkov’un Sohum’a ziyaretinin ardından, Abhazya’da, en geç 11 Ocak tarihine kadar, Türkiye’ye getirilecek kısıtlamaların onaylanması kararı alındı.
O tarihe kadar Rusya ve Abhazya devlet başkanlığı idareleri ile hükümetleri arasında istişareler yapılacak. Yaptırımlar inşaat, balıkçılık, ticaret, eğitim ve STK faaliyetlerini kapsayacak.
Bu konuyu siyasi konjonktür merkezi müdürü Aleksey Çesnakov, Surkov’un Abhazya ziyaretinin sonrasında açıkladı. Aynı zamanda Abhazya yönetiminin, “Türkiye’ye karşı Rusya ile dayanışma içinde olma düşüncesinde” olduğunu belirtti.
Medyada daha önceden, Rusya devlet başkanı yardımcısı Vladislav Surkov’un Abhazya ziyareti esnasında, Abhazya’da Türkiye’nin siyasi ve ekonomik varlığının kısıtlanması için görüşmeler yapıldığı açıklanmıştı.
Kısıtlamaların özellikle, Türkiye’den ithal edilen mallara, başlıca olarak inşaat malzemelerine, yakıt-yağ malzemelerine, metallere, makine ve ekipmanlarına, tekstil ürünlerine ve gıda ürünlerine getirilmesi düşünülüyordu.
Abhazya ekonomisinin büyük derecede Türkiye’ye bağımlı olmasından dolayı, bu kısıtlamalar yapıldığında, Abhazya vatandaşları için bunun sonuçlarının ne olacağını daha önceki bir yazımızda belirmiştik. Yani, demek ki, Türkiye ile anlaşmazlık en çok halka darbe indirecek. Bu gelişmelere bağlı olarak, artık yerel nüfusun hem Türkiye ile ekonomik işbirliğinin engellenmesi hem de Sohum’un Moskova’ya oldukça bağımlı hale gelmesi hoşnutsuzluğu artıyor.
Resmi olmayan bilgilere göre, Türkiye Abhazya’nın dış ticaretinin yarısını oluşturuyor. Bunun dışında dünyanın en büyük Abhaz diasporası, ki bu sayı yarı milyon, Türkiye’de yaşıyor.
Bu demek oluyor ki, Abhazların yüzde sekseni şu anda Türkiye’de yaşıyor. Bu sayı, Abhazya’da yaşayanlardan katbekat daha fazla. Bundan ötürü, Abhazların bugün Türkiye’ye ile sadece ekonomik değil, kültürel, ve tarihsel bağları da bulunuyor.
Abhazya yönetimi, muhalefet ve sivil toplumun büyük bölümünün karşı duruşuna rağmen ülkede Rusya menfaatlerini sürdürüyor. Bu trend özellikle de yönetime eski KGB subayı Raul Hacimba’nın gelişi ile güçlendi.
Ancak, eleştirilerin çokça dile getirildiği Abhazya’da, normal vatandaşın bu sürece nasıl tepki vereceğini zaman gösterecek Ama artık aşikardır ki, Sohum sadece Türkiye ve Rusya arasında değil, kendi halkı ve Kremlin arasında da manevralar yapmak zorunda kalacak.
Kaynak: On Kavkaz
Tercüme: Ajans Kafkas