İstanbul/Ajans Kafkas – Kafkas Vakfı gönüllü katılımcılara açık, geniş kapsamlı bir sözlü tarih projesi başlattı.
Projenin temel amacı Türkiye’deki Kafkasyalıların 150 yıllık diaspora tarihine ışık tutmak. Bu çerçevede önceki kuşaklardan aktarılan savaş ve sürgün anıları, geçmişten günümüze önemli toplumsal olaylara dair tanıklıklar, kırsal yerleşim yerlerinden büyük şehirlere göç hikayeleri, aile tarihleri, gündelik yaşama ışık tutan her türlü anlatının yanı sıra, unutulmaya yüz tutmuş şarkılar, ağıtlar, masallar, adetler gibi kültürel mirası oluşturan her türlü veri kayıt altına alınacak.
Kafkas Vakfı’nın projeye katılma çağrısında şu ifadelere yer veriliyor:
“Unutulmuş o kadar çok şey var ki; artık en küçük bir hatırayı daha kaybetmeye tahammülümüz yok. Birden gözlerimizin önüne gelen eski günlere ait resimler her geçen gün biraz daha silikleşiyor. O resimlerde sevdalar var, acılar var, özlemler var, unutulmuş kelimeler var… Dilimizi, rengimizi, tadımızı kattığımız bir yaşam var.
Biliyoruz, hepimizin aklında olan ama bir türlü hayata geçiremediğimiz bir düşünce bu. Biliyoruz, büyüklerimizin hatıralarında saklı mirası reddetmeye hakkımız yok.
Biliyoruz, artık zamanı geldi.
Kültürümüze ve toplumsal tarihimize dair her şey, önceki kuşaklardan aktarılanlar, ağıtlar, masallar, anılar… Bizi biz yapan ne varsa, ait olduğumuz her ne varsa birlikte arayacağız.”
Sözlü Tarih Projesine isteyen herkesin katılabilmesi için gönüllülere farklı seçenekler sunuluyor. Profesyonel ya da amatör cihazlarla ses ve video kaydı alınacak orta yaş ve üzeri kişilerle yapılacak görüşmeler için, sadece isim önerisinde bulunmak, katılımcıların kendilerinin belirlediği isimlerle bizzat görüşme yapmak ya da proje kapsamında belirlenmiş isimlerle görüşmeleri gerçekleştirmek suretiyle sözlü tarih projesine katılmak mümkün. Ayrıntılı bilgi ve başvuru formuna şu adresten ulaşılabiliyor: http://kafkas.org.tr/sozlu_tarih/sozlutarih.php