Potemka: “Elbrus canlı bir yanardağ”

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti bölgenin deprem açısından en risksiz bölgesi. Ama Elbrus’un canlı bir yanardağ olması bölgedeki tehlikenin sıfır olmadığını gösteriyor.

Rusya Hidrojeoloji ve Mühendislik Jeolojisi Araştırma Enstitüsü Yukarı Kuban hidro-jeodinamik tesisi başkanı ve teknolojik bilimler uzmanı Eduard Potemka, Karaçay-Çerkes’in bölgenin en az deprem riski taşıyan yer olduğunu açıkladı.

Potemka, Karaçay-Çerkes haber ajansına yaptığı açıklamada, “Karaçay-Çerkes, Kafkasya’nın dağlık ve dağ eteklerinden oluşan bir bölgesidir. Yatay yer değişimleri hızı yılda 15 milimetredir ve bu çok az bir rakam. Şimdiki Karaçay-Çerkes’de meydana gelen en büyük sismik olayların yoğunluğu yaklaşık 5-7 şiddetidir. Komşularımızda bu rakam daha büyük. Kabardey-Balkar, Dağıstan, Çeçenya, Gürcistan, Krasnodar Kray’da aynı dönemde 5-7 şiddetinden büyük 200’den fazla deprem meydana gelmişti. Yani bu konuda bizim ülkemiz daha risksiz bir bölge” dedi.

Potemka, bu durumun sebebinin, bölgenin coğrafyasının, Transkafkasya fay hattının komşu bölgelerde meydana getirdiği kırılmaların Karaçay-Çerkes’e ulaşmasına engel oluşuyla veya şiddetini azaltmasıyla izah etti.

Ancak Potemka, ülkenin dağlık bölgede bulunuyor olması ve özellikle de canlı bir yanardağ olan Elbrus dağının yanında yer alması sebebiyle, ülkede hiçbir riskin olmadığına inanmak doğru olmaz dedi.

Jeolog Potemka, “Unutmamak gerekir ki Elbrus sadece uyumakta olan gerçek bir volkanik dağ. Ne kadar uzun uyursa, patlaması o kadar kuvvetli olur. Bu, yeryüzündeki volkanik alanlarla ilgili istatiksel bir belirlemedir” dedi.

Potemka, Elbrus dağının patlaması konusunda özellikle bir korkuya gerek olmadığını, çünkü volkanların birden uyanmadığını, sürecin iki veya üç yıl devam ettiğini, bunun da gereken önlem ve kararların alınması için yeterli olacağını kaydetti.