Temirkanov 70’ine konserlerle giriyor

Nalçik/Ajans Kafkas – Dünya çapında ün yapmış Kabardey asıllı orkestra şefi Yuri Temirkanov 70’inci doğum gününü iki konserle karşıladı.

Rusya Akademi Senfoni Orkestrası sanat yönetmeni ve baş orkestra şefi Yuri Temirkanov, St.Petersburg’taki Şostakoviç Filarmonisi’nde bu kez kendisi için sahneye çıktı. Temirkanov’un verdiği iki konsere sanat ve siyaset çevrelerinden dostlarının yanı sıra memleketi Kabardey-Balkar’dan Prohladna Belediye Başkanı Yuli Parhomenko, çizer Madina Saralp, Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Rektörü Barasbir Karamurzov, galerici Albert Saralp ve kompozitör Cabrail Haupa da katıldı.

SSCB milli sanatçısı unvanına sahip Temirkanov, 10 Aralık 1938’de Nalçik’te doğdu. 1976-1988 döneminde Leningrad Opera ve Bale Tiyatrosu orkestra şefi, 1968’den beri Leningrad (St.Petersburg) Filarmoni Senfoni Orkestrası sanat yönetmeni ve baş orkestra şefi olarak sanat dünyasındaki saygın kariyerini sürdürdü. Parma (İtalya) Kraliyet Tiyatrosu müzikal müdürlüğü yaptı, Londra Kraliyet Senfonisi, Dresden Filarmonisi, Baltık Filarmonisi ve Danimarka Radyo Senfoni Orkestrası’nda çalıştı. Geçen sezondan beri de Bolşoy Tiyatrosu’nun misafir baş orkestra şefi.

Bu arada Hantı-Manski bölgesinde 2008 yılı ‘Temirkanov Yılı’ olarak ilan edildi. Usta sanatçının 70’inci doğum günü münasebetiyle Kabardey-Balkar’da da çeşitli etkinlikler planlanıyor. SKNWS/ÖZ/FT