Osetçe ilk kitaba 210’uncu yıl kutlaması

Vladikavkaz/Ajans Kafkas – Osetler, Osetçe yayınlanmış ilk kitabın 210’uncu yıl dönümünü kutluyor.

‘Kutsal Kitabı Okumayı Öğrenmek İsteyenlere Başlangıç Eğitimi’ adıyla Mayıs 1798’de Moskova’da Sinodalnaya Matbaası tarafından bin adet basılan ilk Osetçe kitap için 23 Mayıs’ta Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’da bir konferans düzenlendi.

Milli Bilimsel Kütüphane’de yapılan konferansta kitap basımıyla ilgili ‘Kitapların Oluşturulması’ adlı bir belgesel izlettirildi. Oset alfabesini hazırlamış olan Arhimandrit Gayzo ve papaz Pavel Gentsaurov tarafından Osetçeye yapılmış bir çeviri olan ilk kitap, Milli Bilimsel Kütüphane’nin nadir esirlerin bulunduğu özel bir bölümde saklanıyor.

Konferansta Kuzey Osetya Devlet Üniversitesi’nden Prof. Vaso Abayev ile tarihçi Taymuraz Pliyev kitap ve hazırlanış süreciyle ilgili bilgiler sunarken aynı üniversitenin öğretim üyesi Boris Hoziyev de konuşmasında "Böyle bir kitap insanlar için çok gerekliydi ve detaylı olarak öğrenmek gerekiyor” dedi. Tebliğciler eski Oset yazıları, halk aydınları ve Kuzey Osetya’da basın ve yayın hayatının gelişim sürecine dair bilgilerini dinleyicilerle paylaştı.

15 Mayıs’ta Kuzey Osetya’da Oset Dili ve Edebiyatı Günü kutlamaları yapılmıştı. KU/ÖZ/FT