Nalçik’te kültür işçileri dert yandı

Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar’ın şarkıcılıktan gelme Kültür Bakanı Zaur Tutov, ülkede atılan onca adımlara rağmen kültür dünyasındaki erozyonun durdurulamadığından yakındı. Devlet başkanlığı bünyesindeki Sivil İstişare Konseyi’nde sanat ve kültür camiasının temsilcileri dert yanarken Tutov da bakanlığı dönemindeki icraatları anlatıp eksiklikleri sıraladı.

Aslında soykırım ve sürgünün üzerine kalınca bir şal çektiğinden özellikle diasporadaki Çerkesleri kızdıran “Kabardey-Balkar’ın Rusya’ya gönüllü katılışının 450. yıldönümü” adı altında düzenlenen kutlamalar ile ülkenin önemli kişilerinin doğum günleri dolayısıyla yapılan jübileleri ve çeşitli yarışmaları kayda değer kültürel olay olarak aktaran Tutov son iki yılın faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

Tiyatro çalışmalarına hız verildi, milli dillerde kitap yayımı artırıldı, yapımı on yıldır devam eden üç ‘kültür evi’nin inşası tamamlandı, başkent Nalçik’teki Yeşil Tiyatro restore edildi,  yaklaşık 600 kültür ve edebiyat çalışanına 400 ruble burs dağıtıldı.

Tutov, sanat camiasına da eleştirilerini eksik etmedi. Bakan, halkın gelenek ve görenekleriyle alay eden oyunların sahneye konulduğunu belirterek “Yüksek kalitede olmayan oyunları sahneye koyan yerel tiyatroların repertuar politikası yetersiz. Dramanın gerçek eserlerini arayıp bulun, klasiği ayağa kaldırın ve ona yeni bir anlam verin" diye seslendi.

Kültür Bakanı olması gerekenlerle ilgili şu talepleri dillendirdi:

Tiyatrolar köylere gitmeli. Birçok köyün Kültür Evi var olmayanların da okullarında (tiyatroların rahat sahnelenebileceği) büyük ve güzel salonlar mevcut. Kütüphaneler doldurulmalı ve kütüphaneler bilgisayar sistemine geçmeli. 60 kültür evi ve sanat müzesi tadilata ihtiyaç duyuyor. Kültür alanında çalışanların ortalama maaşları 4900 ruble ve bu düşük bir rakam.

Kabardey-Balkar’ın en yaşlı yazarlarından biri olan Alim Teppeyev de, sanat birliklerinin ülkenin günlük meselelerine dahil edilmediğini, yazarları kimsenin tanımadığını, onların hiçbir işte aranmadığını belirterek “Ama biz büyük faydalar sağlayabilirdik" dedi.

Kabardey-Balkar Kültür Çalışanları Sendikası Başkanı Marianna Daova da, halka sunulan kültür hizmetinin yetersiz olduğunu ve milli kültürün aşındığını belirterek "Kabiliyetli gençler eğlence sektörüne kayıyor, ülke dışına gidiyor çünkü biz onlara ev sunamıyoruz, kredi almalarına yardımcı olamıyoruz" diye konuştu. Daova, kültür alanına özel sektörü çekmek için devlet başkanlığı bünyesinde özel bir komisyon kurulmasını önerdi.

Rus ve Kabardey tiyatroları sanat yönetmenleri Viktor Yezdakov ve Basir Şebzukhov da tiyatrolarının problemleri, turne faaliyetleri, giderler, repertuarlar, düşük maaşlar ve kadro yetersizliklerini anlattı.

Ressamlar Birliği Başkanı Zaur Bgajnokov ise, atölye eksikliğinden bahsederek “Atölyesi olmayan 23 ressam, buralara sahip diğer ressamların ölümüne dek bekleyecekler” dedi. Bgajnokov ayrıca ülkede sanat galerisi inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Başkanı Arsen Kanokov da gelecek yıl ülke bütçesinin 24 milyar ruble büyütülmesinin planlandığını ve bunun birçok problemin çözümüne yardımcı olacağını belirterek “Adım adım sorunları çözeceğiz” vaadinde bulundu. ÖZ/FT