Kafkasya’daki arkeolojik kazılar ICEA’da konuşuldu

İstanbul/Ajans Kafkas – Kafkasya’daki son arkeolojik çalışmalar Tire’de düzenlenen uluslar arası bir kongrenin gündemine taşındı.

Tire’de düzenlenen İkinci Uluslararası Avrasya Arkeoloji Kongresi’nde (International Congress of Eurasian Archaeology- ICEA)  Kafkasyalı bilim adamları son arkeolojik kazılar hakkında bilgiler verdi. Tire Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrenin organizasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Dağıstan’da açılan 3 kurganla ilgili bilgilerin yanı sıra Çeçenya’nın dağlık bölgelerinde açılmayı bekleyen çok sayıda kurgan buluntusu olduğunu kaydedildi. M.Ö. 3 binin sonu ve 2. binin başına tarihlenen buluntuların en önemli özelliği ‘dolmenlerdeki gibi yer üstünde, taş sandıklar içerisine gömülen ölünün  daha sonra başka bir takım taşlarla örtülmüş olması’ diye aktarıldı. “Bulgular dolmen kültürü ile Dağıstan kurganlarının ortak bir geçmişe sahip olabilecekleri düşüncesini uyandırıyor” denildi. Acarya’daki kazılarla ilgili olarak da şunlar kaydedildi:

“Kolhide kültürünün çok ünlü baltalarının atası olduğu düşünülen bir takım baltalar bulundu… Ayrıca Acarya’da basamaklı podyumu bulunan bir yapı keşfedildi. Bu yapının Mezopotamya kültürü ile bir takım ilişkileri olduğu düşünülüyor. Başka bir tez ise Kolhide uyarlığında boğa kültünün tıpkı Hatti/Hititlerde olduğu gibi önemli bir yere sahip olduğuna dair…”

Beş gün süren konferansta G. Atayev, ‘Orta ve Geç Bronz Çağ’da Kuzeydoğu Kafkasya’da Gelişimde Devamlılık ve Yenilikler”, A. Skakov “Abhazya Demir Çağı Jantuç Defin Töreni”, A. Kantoroviç “Stavropol Bölgesi, Maykop Kültürü Asilzade Mezarı Keşfi”, A. Gabelya “Abhazya Kolhis Yerleşim Yeri Kültürü’nün Ait Olduğu Çağ ve Kronolojisi Meselesi”, M. Gaciyev “Dağıstan Sahili, Tavlar Göl Tümsekleri Orta Bronz Çağı”, A. Şislov ve A. Kolpakova “Kuzayebatı Karadeniz Natukhayevskaya yakınları Maykop Külütürü Yerleşimi”, V. Erlih “Adıge Maykop Kültürü Yeni Yerleşim Yeri, S. Güneri “Doğu Anadolu Erken Demir Çağı Stelleri ”, S. Güneri “Bulamaç Höyük ve Sos Höyük Kazıları Işığında Doğu Anadolu ‘Geç Karaz Kültürü’ Sorunu” başlıklı tebliğler sundu. FT