‘İnsan ölür, şarkı kalır’

Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkarlı ünlü kompozitör Haupe Cebrail gerek derleyerek gerek sözlerini yazarak hayatını adadığı şarkıları bir kitapta topladı. ‘Düşünce’ adıyla hazırlanan kitap Elbrus yayınevinden piyasaya çıktı.

Kendi şarkılarından daha çok derleyip toparladığı eski şarkıların sözlerini kayıtlara geçirmek ve kalıcı kılmak amacıyla kitabı hazırladığını belirten Haupe önsözde şu notları düşmüş:

"Bugün halen çocukken duyduğum melodileri hatırlıyorum. Onları bana dinletecek kişilere sahiptim. Haupe soyundan çok mızıkacılar çıktı, şarkı yazan da vardı. Benim sonradan derlediğim o şarkılardan bazıları da bu kitapta yer aldı. Kendimi bildim bileli, halk şarkıları ve kahramanlık şarkılarına canla bağlıyım, onlardan bir çoğunu toparladım. İnsan ölüyor, şarkı kalıyor. Toparladığım, üzerinde çalıştığım şarkıların, bu alanda çalışmalara başlamayı düşünenlere örnek olmasını umut ediyorum. Bu şarkılar şarkılarımızın nasıl olması gerektiğini gösteriyor".

Kitabını Paş’e Berçmırza’nın yazdığı ve bestelediği ‘Wuezi Murat’ şarkısıyla açan yazar, Martine, Kupse, Mueyed, Hatawu adlı halk şarkılarının yanı sıra Şocentsıku Ali, Çışoko Alim, Beştoko Habas, Baho Betal, Atskan Ruslan, Kuliyev Kaysın, Balkar Fouset ve Afoune Livan gibi isimlere ait şarkılara da yer veriyor. ADGPSL/ÖZ/FT