İnguşlar Kuliyev’i unutmadı

Magas/Ajans Kafkas – Kuzey Kafkasya’da savaş ve sürgünü yaşamış bir aydın olarak ait olduğu Balkar halkı dışında farklı etnik gruplar arasında da büyük saygı uyandıran şair Kaysın Kuliyev, İnguşetya’da da onurlandırılıyor.

Şairin adı İnguşetya Cumhuriyeti’nin başkenti Magas’ta bir caddeye verilecek. Kuzey Kafkasya’da Kaysın Kuliyev’in 90. doğum günü dolayısıyla törenler düzenlenirken İnguşetya Devlet Başkanı Murat Zyazikov da, Magas’ta ana caddelerden birine şairin adını verme kararı aldı. Zyazikov, Balkar, Karaçay, Çeçen ve İnguşların 1943-1944’te sürüldükleri Orta Asya ve Sibirya’dan dönüşlerine yeşil ışık yakan Sovyet lideri Nikita Kuruşçev’in adını taşıyan caddeye paralel olan caddeye Kuliyev’in adının verilecek olmasının da sembolik önemde olduğunu vurguladı.

Zyazikov, Kuliyev’in sanat mirasının değerinin biçilemez olduğunu ve vatan sevgisini öğrettiğini ifade etti. Kuliyev’in savaş ve sürgünde zor zamanlar yaşadığını, halktan biri olarak halk için yazdığını belirten Zyazikov, her Kafkas halkının özellikle de Balkar, İnguş, Çeçen, Kabardey, Karaçayların şairi kendisinden gördüğünü söyledi.

Zyazikov, Kaysın Kuliyev’in İnguşetya’nın en üst nişanı ile ödüllendirilmesi için gerekli kararı da imzaladı. Bu seneyi Kuliyev yılı olarak ilan eden Kabardey-Balkar’da da şairin 90. doğum yıldönümü dolayısıyla farklı etkinliler düzenleniyor. RSBLT/ÖZ/FT