Gürcü tarihçiden Çerkes günlüğü

Tiflis/Ajans Kafkas – Tanınmış Gürcü tarihçi Simon Canaşia’nın Adıge dili ve kültürü üzerine yaptığı çalışmalar Çerkes Günlükleri ismiyle kitaplaştırıldı.

Türkiye’de Gürcistan Tarihi adlı kitabıyla bilinen Canaşia’nın 1929’da Adıgey’i ziyaret etmesinin ardından kaleme aldığı yazıların derlendiği kitap Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki ‘Kafkas Evi’ tarafından piyasaya çıkarıldı.

1900-1947 yılları arasında yaşayan Canaşia, 1929’da Adıgey’e gelerek Adıgece ve Adıge gelenekleri konusunda çalışmalar yapmıştı. Gürcü bilim adamlarından Adıgece konusunda araştırma yapan ilk akademisyen olarak da adından bahsettiren Canaşia, çalışmalarını sürdürürken köyleri gezmiş, farklı diyalektler hakkında bilgiler derlemişti. Krasnodar’da kaldığı sırada da Adıge öğrencilerden dinlediklerini yazıya aktarmıştı. Bu ödnemdeki çalışmalarının yer aldığı Çerkes Günlükleri kitabı ise Gelaşvili Naire, Canaşia Ruslan ve Udcıhu Tamara tarafından hazırlandı. Dilin yanı sıra insan ilişkilerine dair döneme ait bilgiler içeren kitabın ön kapağındaki resim de Canaşia’ya ait. ADIGPSL/ÖZ/FT