Abhazya’dan UNESCO’ya açık davet

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya yönetimi, hem ülkedeki tarihi ve kültürel yapıların korunmasına yardım etmeleri hem de Gürcü kültür mirasının yok edildiği iddialarının çürütülmesi için ülkeye UNESCO’yu davet etti.

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, BM’nin eğitim, bilim ve kültür örgütü UNESCO’nun Genel Sekreter Koichiro Matsuura’ya mektup yazarak Abhazya’nın tarihi ve kültürel mirasının incelenip gerekli restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için uzman gönderilmesini istedi.

Şamba, UNESCO’nun yapacağı ziyaret sayesinde Gürcistan’ın Gürcü kültürel ve mimari mirasının yok edildiğine dair suçlamaların boşa çıkarılacağını kaydetti. 

 

UNESCO’dan 1992-1993 savaşında Gürcü askerlerince kaçırılmış Abhazya’nın ulusal eserlerinin iadesi konusunda yardım beklediklerini belirten Dışişleri Bakanı, Gürcistan tarafının bu dönemde bilinçli olarak Abhazlara ait çok sayıda anıtı yok ettiğini, ancak ambargoya rağmen ayakta kalan tarihi ve kültürel mirası korumak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. KU/ÖZ/FT