Tekbirlerle kazanılan Abhazya bağımsızlığı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül 2020 Pazar günü Dağlık Karabağ üzerinden yükselen gerginlik Kafkasya’yı yeniden hareketlendirdi. Bu sefer Türkiye’nin askeri teknolojisi ile birlikte sahada daha aktif olduğu yönünde yorumlar yapılıyor. Hatta İran’daki Azerbaycan Türklerinin sokaklara döküldüğü görüntüler olayların büyüklüğünü göstermesi bakımından önemli.

Çatışmalarla ilgili basındaki yorumlamalar devam ederken 29 Eylül 2020 Salı günü HaberTürk televizyon kanalındaki canlı yayında İslamcı kimliğiyle bilinen Kenan Alpay, “Rusya bölgede parçalama politikası yürütüyor. Önce Ukrayna’yı parçaladı, Kırım’ı ilhak etti. Ondan önce Gürcistan’ı parçaladı, Osetya ve Abhazya adında oradan iki tane karikatür devlet çıkardı.” sözüne Ulusalcı kimliğiyle bilinen diğer konuk Doğu Perinçek anında, “Ne karikatürü kardeşim? Aslan gibi devlet Abhazya, ne karikatürü? Karikatür olur mu? Siz bütün Abhazlara hakaret ediyorsunuz. Karikatür olur mu?” sorularını sormuş ve devamında Alpay, “Tamam efendim size mübarek olsun. Mübarek olsun size. Efendim Abhazlara falan hakaret etmiyorum lütfen, size mübarek olsun.” karşılığını vermiştir.

Programın sonlarına doğru Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Abhazlardan gelen tepkiler olduğunu, Kenan Alpay’ın karikatür meselesinde özür dilemesi gerektiğini söylemesinin ardından tartışma bir kere daha alevlenmiş ve Perinçek sosyal medyada epey paylaşılan, “Abhazya tek bir Rus desteği görmeden, kahramanca, aslanlar gibi … Abhazya’nın Gürcistan’dan kurtuluş savaşı bir destandır. Ve aslanlar gibi savaşmışlardır ve vatanın bağımsızlığını Abhaz halkı yiğitçe, kahramanca kazanmıştır ve kimsenin tek bir yardımını da görmeden kazanmıştır. Rusya’dan bir tek tüfek bile gelmeden savaşmıştır. Onun için kurulan Abhazya devleti bir özgürlük mücadelesinin ürünüdür. O devlete ‘karikatür’ diye saldıranlar ancak Amerika’nın uzantıları olabilir.” sözlerini söylemiştir.

Alpay ve Perinçek isimleri Kafkasya tarihinden ne kadar haberdar bilinmez ama genel olarak televizyon kanallarındaki konuşmacıların her daim sabitliği, dün Orta Doğu’yu yorumlayanlar ile bugün Kafkasya’yı yorumlayanların aynı kişiler olması ve bu kadar farklı uzmanlık gerektiren konularla ilgili hangi sağlıklı kaynaklardan beslendiklerinin meçhullüğü enteresan.

Doğu Perinçek zaman zaman soyunun Kafkasyalı bir halk olan Karaçaylılara dayandığını çeşitli yazılarında ifade eden bir isim. Gene ara sıra Abhazya Cumhuriyetine gidip resmi temaslar kurduğu medyaya yansıyor. Bunun yanında Avrasyacı kimliğiyle Rusya, Çin gibi devletlerle ciddiye alınması gereken resmi temasları var ve son yıllarda iktidara desteğiyle de dikkat çekiyor.

Azerbaycan-Ermenistan olayları sırasında Adıge Ulusal Kıyafet Günü dışında herhangi bir açıklamalarına rastlamadığım Kafkas sivil toplum kuruluşları ise “karikatür devlet” meselesinin ardından Kenan Alpay’ın özür dilemesi gerektiğine dair basın açıklamaları yayımlamaya başladılar. Tabii kişisel sosyal medya hesaplarından Alpay isminin Gürcü, Çerkes vb. kökenli olduğuna dair iddialar da işin garip taraflarındandı.

Tuhaf bir dönemden geçiyoruz. 1992-1993 yıllarında cereyan eden Abhazya-Gürcistan Savaşı’nda Şamil Basayev’in Abhazların safında hangi önemli rolleri üstlendiğini bu isimlerden hangisi biliyor? Gene birçok Kafkas halkının o savaşta Abhazya tarafında savaştığından kim haberdar? Veya savaş sırasında çekilen videolarda Abhaz ordusundaki tekbir seslerini kim hatırlar? Gürcistan saldırılarının en çok Müslüman Osetlere yapıldığını bilen var mıdır? Gibi gibi.

Sorular sorular, bir soru da Türkiye’deki Kafkas yapılanmalarına sormak gerekiyor tabii. Kafkasya dışı birçok konuda gerekli gereksiz faaliyetlere rağmen Azerbaycan-Ermenistan meselesindeki suskunlukları nasıl açıklanabilir? Kafalarında keskin bir sınır taşıdıklarından şüphe yok, Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya ayrımı gibi. Kendilerinin kuzeyli olduğunu ve güneyin onları ilgilendirmediğini düşünüyorlar.

Oldukça naif bir düşünce. Eğer durum o kadar safça ve basit olsaydı bugün Suriye’deki olayların yansımalarını Türkiye’de hiç hissetmezdik. Her şeyi geçelim Türkiye’deki Boşnaklar dahi Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Bulunmaz Kafkas kumaşından yapılan asil, milli kıyafetler ve onların enteresan günlerini kutlamaktan daha önemli şeyler yaşandığını zaman elbette herkese öğretecektir.

Kafkasya

Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Ajans Kafkas'ın editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Diğer Köşe Yazıları