Aydın kıyımına dair arşivden sızanlar…

Nalçik-Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde Sovyetler döneminde özellikle aydınları hedef alan baskı ve imha operasyonlarıyla ilgili belgeler gün yüzüne çıkıyor.

‘Devlet Yeni yayımlanan ‘Güvenlik Organları ve Toplum-1920-1992′ başlıklı kitap, özellikle Stalin döneminde siyasi infaz, baskı ve sürgünleri bir nebze ışık tutan belgeler hakkında bilgiler içeriyor. Tarih bilimleri doktoru Aslan Kazakov’un kaleme aldığı kitap, cumhuriyetteki yeni tarih dokümantasyon merkezi, Kabardey-Balkar ve Kuzey Osetya devlet arşivleri, Rusya KGB (FSB) arşivi, KGB Kabardey-Balkar ve Rostov bölgesi arşivlerindeki belgelerden yararlanılarak hazırlanmış.

Kabardey-Balkar güvenlik organlarının tarihi, yapısı ve ‘siyasi göç’ problemlerini irdeleyen kitapta ülkeyi terk etmek zorunda kalmış 299 isim sıralanıyor. Bunlardan bir kısmının Çeçen-İnguş, Kuban ve Dağıstan’a gitmiş oldukları not ediliyor.

Kitaptaki aktarımlara göre 1930’lı yıllardan itibaren ciddi baskılar görmeyen başlamış Kabardey-Balkar aydınları birkaç yıl içerisinde neredeyse tamamen yok edildiler. Sözgelimi 7 Aralık 1937 tarihli Kabardey-Balkar Komünist Parti Bürosu oturum tutanağı, cumhuriyetteki gazetelerin yöneticilerinin nasıl sürgün edildiğine dair bilgiler içeriyor.

30 Haziran 1937’de bir operasyonda sadece Kabardey-Balkar’dan 1000 kişinin baskılara maruz kaldığı, bunlardan 300’ünün infaz listesinde, kalanının 8 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılanlar listesinde yer alıyor. Kavkazki Uzel’in yaptığı kritiğe göre kitap, sürgün ve siyasi baskılarda rolü olduğuna inanılan dönemin Kabardey-Balkar başkanı Betal Kalmık hakkında bilgi içermiyor. Ayrıca bir halk olarak komple Orta Asya ve Sibirya’ya sürülen Balkarların trajedisine değinilmemiş olması da kitabın en büyük eksikliklerinden birisi. KU/ÖZ/FT