İnguş uzmanların “Adaptasyon Komisyonu’ndan” beklentisi çok düşük

Magas/Ajans Kafkas – İnguşetyalı uzmanlar, silahlı eylemler ve ‘aşırılıkçı faaliyetlere’ son verme kararı alan kişilerin sivil yaşama adaptasyonu için oluşturulan komisyonun, beklenilen faydayı sağlayamayacağını düşünüyor.

10 Eylül’de İnguşetya Başkanı Yunusbek Yevkurov’un komisyonun kurulmasıyla ilgili kararı imzaladığı duyuruldu. Komisyonda güvenlik güçleri, yasama ve yürütme organları yetkilileri ile sivil toplum temsilcileri yer alıyor.

Daha önce devlet başkanlığı ve hükümet basın sözcülüğü yapmış olan, avukat Kaloy Ahilgov, yeni oluşturulan birimi şu şekilde değerlendirdi:  “Komisyonu, ciddi bir etkisi olmayacağını düşünmeme rağmen, yine de bir artı olarak görüyorum. İsyancıların sivil yaşama adaptasyonu bu şekilde yapılabilir. Komisyon, Dağıstan örneğinden etkilenerek oluşturuldu, orada da benzeri bir organ var. Gençleri ‘ormandan’ çıkarmakla değil, zaten gelmiş olanlarla ilgilenileceğini düşünüyorum. Bu yüzden çalışmalar kısıtlı olacak. Fakat komisyon, eğer aktif bir şekilde işlerse toplumdan yapıcı tepkiler alınmasına imkan sağlayabilir. Bu da, devletin bu yöndeki her girişiminin eleştiriye maruz kaldığı düşünüldüğünde önemli bir sonuç olarak görülebilir.”

İnguş hukukçu Musa Pliyev de atılan adımın fayda sağlayacağı konusunda oldukça şüpheli: “Komisyonun etkinliğine inanmıyorum. Böyle bir adım atmadan önce hukuk alanında yapılması gereken çok şey var. Öncelikli olarak olgunlaşmamış hukuk sisteminde ve güvenlik güçlerindeki yolsuzluk ortamında düzen kurmak gerekiyor. Ayrıca, yönetim ve insanlar arasında arabulucu olacak kişilerin, insanların gerçekten inandığı kişiler olması da önemli” dedi.

“Başka bir yerden başlamak gerekiyor. Ülkede yaşam standartları çok düşük, bu gibi çözümler aramadan önce ekonomiye yön verilmeli” şeklinde konuşan Pliyev, “Yönetim otoritesinin düşük olduğu şartlarda böyle komisyonlar kurmanın anlamı yok. Sadece kanunları yerine getirmek yeterli olurdu. Halbuki kanunlar genellikle kendileri tarafından ihlal ediliyor. O zaman, neden ‘güvenlik güçlerinin keyfi hareketleri’ ya da ‘yargının keyfi hareketleri’ gibi komisyonlar yok?” dedi. RE/ÖZ/YA