Çeçen ve İnguşlar eski dinamitin tozlarını üflüyor

Caharkale/Ajans Kafkas – Hem etnik olarak hem inanç olarak aynı havuzda yer alan Çeçenlerle İnguşlar arasında buzdolabına kaldırılmış sınır anlaşmazlıkları yeniden ısıtılıyor. Çeçenler yerel idarelerin sınırlarını belirleme yasası çerçevesinde İnguşlarla paylaşamadıkları Sunjen ve Malgobek bölgelerinin geri verilmesi için hareketlendi.

Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, Sivil Meclis üyeleri ve resmi yetkililerinin katıldığı bir toplantıda mesele ele alındı. Çeçenya İnsan Hakları Birimi’nin binasında yapılan toplantıda söz birliği ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de Çeçen-İnguş bölgesi yollarını ayırırken İnguşetya sınırlarında kalan iki bölgenin Çeçenya’ya ait olduğu vurgulandı. Çeçenler iki cumhuriyet arasında bir anlaşma olmaksızın buraların İnguşlara bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Çeçenya İnsan Hakları Yetkilisi Nurdi Nuhajiyev "Ekim 2009’da Çeçenya’da yerel idari organlar seçimi yapılacak. Bu zamana kadar İnguşetya Cumhuriyeti ile idari sınırların belirlenmesi gerekiyor. Değindiğimiz konunun oldukça hassas bir konu olduğunu anlıyoruz ama ülkemizin sivil toplumu artık yönetimden bu konunun adil şekilde çözülmesini istiyor" dedi.
Adil Rusya Partisi Çeçenya Şube Başkanı İsa Hacimuradov da 1934’de iki cumhuriyetin birleştirilmesi sırasında var olan sınırların göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.  O dönemde Sunjen ve Malgobek bölgesinin Çeçenya’ya ait olduğunu belirten Hacimuradov’a göre, meselenin çözümüne bunun dışında farklı bir yaklaşım durumu sadece daha da güçleştirir. Nuhajiyev, bu iki bölgeyle ilgili adil bir çözüm olmadan Osetlerle İnguşlar arasında paylaşılamayan Prigorodnıi bölgesiyle ilgili sorunun da adil şekilde çözülemeyeceğini öne sürdü. Çeçenya ve İnguşetya sınırlarının belirsizliğinde federal yönetimin de payı olduğunu belirten Nuhajiyev, Moskova’yı sorumlu davranıp çözüm sürecine katılmaya çağırdı. Çeçenyalı tarih profesörü Adlan Mejidov da "Adalet her konuda olmalı ve bizim topraklarımız bizim, İnguşlarınki İnguşların olmalı. Daha fazlası değil" dedi. Toplantının sonunda katılımcılar, ülke yönetimine, Rusya devlet başkanı ve hükümetine, Duma’ya yönelik bir mesaj yayınladı.
İnguşetya’dan bakılınca ise durum farklı. İnguşlar Sunjen ve Malgobek bölgelerinin yanı sıra  Sunjen bölgesinin iki yerleşim yeri Sernovodsk ve Assinovskaya ile Açkhoy Martan bölgesinin Davıdenko yerleşim yeri üzerinde hak iddia ediyor. İnguşatya’nın Prigorodnii bölgesinden yeni devlet başkanı Yunusbeg Yevkurov da sınır problemlerinin çözülmesi meselesini gündemine almış durumda. KU/ÖZ/FT