Risale-i Nur’a ‘aşırılıkçı’ damgasına tepki

Mahaçkale/Ajans Kafkas – Said-i Nursi’nin kitaplarının Rusya Federasyonu’nda mahkeme kararıyla ‘aşırılıkçı’ sayılıp kara listeye alınmasına Dağıstan’dan tepki var.

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de Said-i Nursi’nin eserleri üzerindeki yasağın kaldırılması talebiyle bir imza kampanyası başlatıldı.

19 Aralık’ta başkentteki camilerden birinde bayram namazının ardından başlatılan imza kampanyasına katılanlar, Risale-i Nur’un ‘aşırılıkçılığı’ hak edecek bilgiler içermediğini vurguladı. Mahaçkale cami imamı Magomednur İsrailov, "Said-i Nursi, herkesi barış ve iyi komşuluğa çağıran biriydi. Onun eserlerini aşırılıkçı olarak ilan etmek, basit bir provokasyon ve bu ilk adım. Korkarım ki, daha sonra da hemen hemen tüm tanınmış İslam alimlerinin kitapları hatta Kuran yasaklara maruz kalacak" dedi.

Moskova’daki Koptevskaya Bölge Mahkemesi, Tataristan Savcılığı’nın ikinci kez açtığı davada Rusya Bilimler Akademisi üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin verdiği karar doğrultusunda Said-i Nursi’nin 14 ciltten oluşan ‘Risale-i Nur’ adlı eserinin radikal İslami akımlara hizmet ettiği gerekçesiyle eylülde yasaklanmasına karar vermişti. ‘Risale-i Nur’u Rusçaya çeviren ve duruşmaya müdahil olarak katılan Nur-i Badi Vakfı da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini duyurmuştu. Tataristan savcılığı, 2005’te Nur cemaati ile bağlantılı kuruluşlara yönelik soruşturmaların sonucunda, Said-i Nursi’nin kitaplarını yasaklamıştı. Tataristan savcılığı, 2006’da da ‘Risale-i Nur’un yasaklanması için dava açmıştı. Dava Rusya’daki Müslüman cemaat liderlerinin itirazları üzerine reddedilmişti. KU/ÖZ/FT