Çeçenya sınır komisyonu ilk toplantısını yaptı

Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’da “İnguşetya sınırı” tartışmaları sürüyor. Resmi sınır komisyonu ilk toplantısını yaptı.

Çeçenya ve İnguşetya arasındaki sınırların yeniden belirlenmesi konusuyla ilgilenen Çeçenya devlet komisyonu 1 Eylül’de ilk toplantısını yaptı. Çeçenya tarafı meseleyi arşiv materyallerine dayalı olarak çözmek düşüncesinde.

26 Ağustos’ta Rusya yanlısı Çeçen lider Ramzan Kadirov, İnguşetya ile idari sınırların belirlenmesi konusunu federal düzeyde gündeme getirmeyi düşündüğünü açıklamıştı.

Çeçenya tarafı: 1934’e kadar Sunjen ve Malgobek Çeçenya’ya dahildi

Çeçenya parlamentosundan bir temsilci “Komisyonumuzun ilk toplantısı Çeçenya parlamento başkanı Dukvakh Abdurahmanov başkanlığında yapıldı. Komisyon Ramzan Kadirov’un talimatı ile oluşturuldu ve çeşitli bakanlıklar, İnguşetya sınırındaki bölge başkanları, bilim adamları ve din adamlarının katılımıyla oluşturuldu. İlk toplantıda genel konular görüşüldü ve çalışma alanları belirlendi” dedi.

Çeçenya tarafı, İnguşetya’nın Sunjen ve Malgobek bölgelerinin 1934’e kadar Çeçenya Cumhuriyeti içerisinde olduğunu söylüyor. 1992’de Çeçen-İnguş bölgesinin iki ayrı cumhuriyete ayrılmasının artından bu iki bölge İnguşetya’da yer aldı.

Adının açıklanmasını istemeyen yerel uzmanlardan biri “İnguşetya tarafının Sunjen ve Malgobek bölgelerinin kendilerine ait olduğu yönündeki temel argüman, Cohar Dudayev ile ilk İnguşetya devlet başkanı Ruslan Auşev arasındaki 90’lı yıllarda yapılan anlaşma. Diğer bir iddia da şu: Çeçen-İnguş ASSR’in oluşturulmasında Kuzey Osetya’ya verilen İnguşetya’nın Prigorodni bölgesine karşılık Çeçen-İnguş bölgesi iki bölge aldı: daha önce Stavropol Kray’da yer alan Naurski ve Şelkovski. Bu iki iddianın da hiçbir temeli yok ve gerçeğe dayanmıyor” açıklamasında bulundu.

Güney Federal Bölge Üniversitesi bölgesel araştırmalar merkezi müdürü Viktor Çernous, Kadirov’un başlattığı sınır polemiğinin siyasi krize neden olacağını düşünüyor. İnguşetya MAŞR insan hakları merkezi Başkanı Magomed Mutsolgov da sınırlar konusundaki meselenin Ahmed Kadirov döneminde de gündemde olduğunu ve o dönemde baba Kadirov’un ihtiyar heyetini dinleyerek konuyu politize etmediğini hatırlattı. Mutsolgov konuyla ilgili olarak daha önce, “Kadirov ve Yevkurov arasında kişisel bir mesele varsa bunu erkekçe, Müslümanca ve insanca çözmeleri gerekir” ifadelerini kullanmıştı. KU/ÖZ/YA