Berlin’de “Kafkasya’da Şiddet ve Dokunulmazlık” sergisi  

Berlin Demokrasi ve İnsan Hakları Evinde dün “Sonu Gelmeyen Hikayeler: Kuzey Kafkasya’da Şiddet ve Dokunulmazlık” adlı bir sergi düzenlendi.  

 

Uluslararası insan hakları örgütleri People in Need (PIN) ve Sigrid Rausing Trust ile Avrupa Komisyonu’nun organize ettiği sergide, Kafkasya’daki insan hakları ihlalleri 12 ismin hikayeleri üzerinden örneklendirilmiş. Öldürülen insan hakları savunucusu Natalya Estemirova, gerçek dışı bir suçlamayla dört yıl hapse mahkum edilen sivil toplum adamı Ruslan Kutayev, defalarca saldırıya ve polis baskısına maruz kalan avukat Sapiyat Magomedova ve diğerlerinin hikayeleri grafiklerle ziyaretçilere aktarıldı.

 

Serginin açılışında Berlin’de yaşayan yönetmen Natalya Mikhailova’nın 2013 yapımı Zelim’s Confession (Zelim’in itirafı) adlı, ödüllü belgeseli gösterildi.

 

"Sonu Gelmeyen Hikayeler: Kuzey Kafkasya'da Şidet ve Dokunulmazlık" Sergisi 20 mart tarihine kadar açık olacak.

 

Sergi'nin tanıtım broşüründe şu ifadelere yer veriliyor; "Kuzey Kafkasya yüzyıllardır ciddi bir kriz bölgesi. Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşetya’ da durum hala barıştan oldukça uzak. Halen devam eden kaçırılma olayları, işkence ve bölgedeki güvenlik birlikleri tarafından islenen kanundışı cinayetler bugünde cezasız kalıyor. Halk bu zulme ve güvenlik güçleri tarafından yapılan adaletsizliğe çaresiz kalıyor. Çoğu zaman tek çare Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi oluyor, Rus devletine karsı açılmış binlerce dava olmasına rağmen, Rusya hükümeti bu davaları ciddiye almıyor. Bu sergide 12 somut olay üzerinden bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekilmek isteniyor. Bu şekilde insan hakları aktivistlerine mücadelelerinde destek olmak adaleti sağlamak ve uluslararası dikkati Kuzey Kafkasya’da yaşanan sorunlara ve vahşete çekmek amaçlanıyor."

Ajans Kafkas