BM’den Abhazya’ya ‘insani’ temas

Sohum/Ajans Kafkas – BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour, Abhazya’da insan haklarının durumu görüşmek ve işbirliğini artırmak için Sohum’u ziyaret ediyor.

Dün Arbour’un Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’la görüşmesinde 1992-1993 savaşında ülkeyi terk eden Gürcü mültecilerin dönüşü ve mallarının tazmini de gündeme gelirken her iki tarafın insan haklarının geliştirilmesi için işbirliğine hazır olduğu mesajı verildi. Arbour-Bagap görüşmesine Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, devlet başkanlığı bünyesindeki insan hakları yetkilisi Georgi Otırba, İnsan Hakları Komiserliği çalışanları Anton Nikiforov, Silta Cordiadis, Güney Kafkasya insan hakları baş danışmanı, eski Sohum BM insan hakları ofisi başkanı Vladlen Stefanov da katıldı.

Arbour, Abhazya’da BM insan hakları ofisinin imkanlarının genişletilmesini, özellikle Gürcülerin yaşadığı Gal bölgesinde incelemeler yapılmasını ve mülteci haklarının müzakere edilmesi teklifinde bulundu.

Bagapş da, uluslararası alanda tanınmayan Abhazya vatandaşlarına başka ülkelere özgürce gidebilmelerinin sağlanması için yapılabilecekleri incelemeyi önerdi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bagapş’ın sözcüsü Kristian Bjaniya’ya göre Abhazya lideri uluslararası örgütlerin taraflardan birinin haklarını korurken ötekinin haklarını görmezden gelmesinden yakındı. Toplantıda mültecilerin geride bıraktığı mülklerin iadesiyle ilgili olarak Bagapş şöyle dedi: “Bu çok taraflı bir mesele. Abhazya tarafı savaşın ardında Gürcistan’ın verdiği zararın miktarı belirledi. Gürcü ordusundan zarar görenlerin büyük çoğunluğu bu ülkenin halkı, halkın taşınabilir veya taşınamaz mallarıydı, Abhazya ekonomisiydi. Buna bağlı olarak Abhazya da Gürcistan’ın verdiği maddi zararın tazmini meselesini gündeme getirmek istiyor. Gürcistan yönetiminin bu meseleyi çözmeye hazır olması halinde Abhazya da mültecilerin gerçekten yitirdikleri mallarının maddi tazmini meselesini ele alabilir.”

Bagapş ayrıca BM insan hakları ofisinin gözlem yapmak için her türlü imkana sahip olduğunu vurgulayarak, "Gal bölgesinde aktif olarak birkaç sivil insan hakları örgütü çalışıyor. Geçenlerde insan haklarının korunması için devlet kurumu oluşturuldu. BM ofisinin bu örgüt ile ortak hareketi bu alandaki çalışmaların etkililiğini arttırır" dedi.

Bagapş, Arbour’un dikkatini Gal bölgesine mültecilerin gönüllü dönüşü sürecine de çekmeye çalıştı. Arbour ülkedeki sivil örgütlerle de görüşmeyi planlıyor. KU/ÖZ/FT