Aleksandr Akvab: Human Right Watch’ın Abhazya raporu objektif değil

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, Sohum’da Uluslararası Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme) örgütünün Avrupa ve Orta Asya Müdürü Hugh Williamson ve yardımcısı Rachel Denber ile görüşmesinde, örgütün 15 Temmuz’da yayınlandığı Abhazya raporunu objektif bulmadığını kaydetti.Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, Gal bölgesindeki suç durumunun Abhazya’nın diğer bölgelerine kıyasla daha gergin olmadığını belirtti. Ankvab, raporda yer alan İngur nehri üzerinden sınır geçişlerinin kolaylaştırıldığını söyledi.

Ankvab “Şu anda Gal bölgesi sakinlerinin, geçiş izni almak için Devlet Güvenlik Hizmetlerine gitmesine gerek kalmadı, artık onlar bu işlemi köy idarelerinden yapabiliyorlar” dedi.

Ankvab raporda yer alan, Gal bölgesi sakinlerine kimlik verilme sürecinin ayrımcı ve külfetli olduğu yönündeki ifadeye de kesinlikle katılmadığını belirtti.

Ankvab’ın ifadesine göre, şu anda kadar Gal bölgesinden 10 binden fazla vatandaş Abhazya kimliğini aldı ve bu süreç devam ediyor. Ankvab “Abhazya kimliği alma prosedürü Gal bölgesi sakinleri için de diğer vatandaşlar için olduğu gibi vatandaşlık kanununa uygun olarak yürütülüyor. Sadece süreç biraz daha uzun oluyor. Biz bir savaş yaşadık, Abhazya vatandaşı olmak isteyenlerin bize karşı savaşıp savaşmadığını kontrol etmemiz gerekiyor” dedi.

Kontrollerin istihbarat birimi kanalı ile yürütüldüğünü ve vatandaşların hiçbir zorluk yaşamadıklarını belirten Ankvab, Gal bölgesindeki sağlık hizmetlerinin ülke geneli ile aynı düzeyde olduğunu söyledi.

Ankvab “Maalesef birçok uluslararası örgüt Gal bölgesindeki durumla ilgili güvenilir bilgiler kullanmıyor. Hazırlanan raporlar sıkça Gürcü medyası ve Gürcü politikacıların değerlendirmelerinin etkisi altında kalıyor” dedi.

Gürcü mültecilerin durumunun yoğun olarak ele alındığı Нuman Rights Watch’ın Abhazya’daki etnik Gürcülerin durumu hakkındaki raporuna göre, Abhazya yönetimi Gal bölgesi sakinlerinin vatandaşlık ve siyasi haklarına kısıtlamalar getiriyor.

Gürcistan Mülteciler Bakanlığı bilgilerine göre, Gürcistan’da 293 binden fazla mülteci yaşıyor ve bunun 245 binden fazlasını Abhazya’dan ayrılanlar oluşturuyor. KU/ÖZ/YA